preventiva

Ako pretjerujete sa soljenjem, prijeti vam 6 ozbiljnih bolesti - među njima i bubrežni kamenci

Ako pretjerujete sa soljenjem, prijeti vam 6 ozbiljnih bolesti - među njima i bubrežni kamenci
17.03.2022.
u 17:18
Pogledaj originalni članak

Prekomjeran unos kuhinjske soli dokazano je povezan s povišenim krvnim tlakom i prijevremenom kardiovaskularnom i cerebrovaskularnom smrtnosti.

Premda postoje brojne činjenice danas još uvijek postoji sumnja kod određenog dijela populacija o tome da je sol korisna i vjerovanje kako je smanjivanje unosa soli štetno.

To ne mora čuditi jer se javljaju mnogi nadriliječnici i pseudoznanstvenici koji su ponekad i pod utjecajem nekih dijelova industrije hrane. Na sreću, neki proizvođači hrane postaju svjesni i prate naše preporuke. No ipak mora čuditi inertnost nadležnih institucija koje već godinama oklijevaju s početkom provođenja Nacionalnog programa premda je struka već sve pripremila.

Preko edukativnih kanala Hrvatske lige za hipertenziju i preko portala ordinacija.hr nastojat ćemo vas informirati o svim demonima Tihog ubojice, tj. arterijske hipertenzije, pa vas pozivam da sada pratite seriju tekstova o kuhinjskoj soli. Počet ćemo s nekoliko osnovnih podataka koji bi trebali svaku razumnu osobu natjerati da se barem malo zamisli.

Dovoljna dnevna količina soli za normalno funkcioniranje našega tijela je 2 grama, preporuka maksimalno dozvoljene količini soli prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji je 5 grama, a prosječan unos u Hrvatskoj je preko 11 grama.

U Hrvatskoj manje od 10% populacije konzumira preporučenu količinu soli, a gotovo 40% dnevno pojede više od 12 grama. Znate li koliko je to? Kada pročitate ovaj tekst do kraja, odite u kuhinju i izvažite.

Jedna osoba u Hrvatskoj prosječno godišnje pojede 5 kg soli. Znate li koliko je to? Odite u dućan i pogledajte na policu. Jeste li vi među njima?

 

Shutterstock 1098537809

 

Rizici prekomjernog unosa soli su:

  1. povišen krvni tlak,
  2. pogoršanje hipertenzije i nemogućnost postizanja kontrole tijekom liječenja;
  3. povećan rizik od moždanog udara, bolesti srca i krvnih žila, bubrežnih bolesti;
  4. povećana sklonost nastanku bubrežnih kamenaca i osteoporozi;
  5. pospješeno debljanje i nemogućnost mršavljenja
  6. povećan rizik nastanka nekih karcinoma.

Nalazite li se u nekoj od tih skupina?

Ako da, razmislite kako s malo oduzimanja možete puno dobiti. Ako ne, onda nemojte niti dozvoliti da si narušite zdravlje zbog malo slanog okusa.

Ključne riječi
sol
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.