Po uzoru na svjetske metropole

Advent u Mostaru - svoja vrata otvara zimski grad

21.11.2016.
u 08:00
Pogledaj originalni članak

Krajem studenoga Mostar će zasjati pravim blagdanskim ugođajem. Udruga građana “Advent”, u suradnji s tvrtkom “Mostarski sajam”, organizira “Advent u Mostaru”, koji će se održati od 26. studenoga 2016. do 8. siječnja 2017. godine. Zimski grad bit će smješten na prostoru kampusa Sveučilišta u Mostaru na više od 4500 m2, u 42 dana predstavit će se više od 60 izlagača, a na dvije pozornice će se organizirati i bogat kulturno-zabavni program za sve uzraste.

Povezati generacije

- Sama ideja o pravljenju ovoga događaja krenula je prije 5-6 godina. Međutim, do sada nije bilo mogućnosti da je realiziramo i da napravimo jedan ovakav projekt. Ove godine smo, uz suorganizaciju s tvrtkom Mostarski sajam uspjeli pokrenuti ovaj projekt i radovi su krenuli prije 5-6 mjeseci. Tada se krenulo s pravljenjem “kućica”, odnosno prostora za predstavljanje izlagača koji će biti zastupljeni u zimskom gradu. Na teren, to jest na kampus Sveučilišta u Mostaru, gdje će biti održan advent, došli smo prije 10-15 dana, odnosno pristupili prijenosu “kućica” i krenuli sa završavanjem radova na ovome projektu, kazao je u razgovoru za Večernji list BiH Želimir Marić, predsjednik Udruge građana “Advent”. Kako smo već spomenuli, Marić je na ovu ideju došao prije 5-6 godina, a cilj projekta je povezati sve generacije i sve uzraste, da se napravi nešto pozitivno i korisno za Mostar.

- Željeli smo učiniti nešto kako bismo ovaj grad podigli na jednu veću razinu, odnosno da se izvučemo iz ovoga blata u koje smo upali, jer činjenica je da mi zadnjih, skoro pa desetljeće, nemamo nikakvog blagdanskog ozračja, nema božićne čarolije, ničega. Sam prosinac bi trebao biti mjesec darivanja i sam u sebi nositi radost. Nemamo ni dočeka Nove godine, nikakvih pozitivnih stvari koje bi ovaj grad postavili na mjesto koje zaslužuje, naglašava Marić.

Prema njegovim riječima, program se temelji na raznovrsnosti i zastupljene su razne oblasti, kultura, zabava, igra...

- Izlagače smo pokušali podijeliti na način da budu zastupljeni svi segmenti podjednako. Dosta ponuda smo imali što se tiče jedne oblasti, primjerice ugostiteljstvo, ali to nije naš cilj. Morali smo napraviti selekciju kako bi bilo svega, tako da će u zimskom gradu izlagati proizvođači meda, bit će kuhanog vina, nakita, jelki, božićnih ukrasa, igračaka, knjiga..., da bude za svakoga po nešto, istaknuo je Marić.

Kada je u pitanju program zimskog grada, Marić kaže da će se on odvijati na dvije pozornice, velikoj i maloj. Velika se nalazi se na samom trgu zimskog grada i na njoj će u dnevnom programu biti zastupljen DJ program i zabava za sve, od 18 do 20 sati bit će upriličeni tematski događaji, potom slijede nastupi puhačkih i trubačkih orkestara, klapa, folklornih društava, plesnih skupina, stand up komičara, imitatora i slično.

- Na velikoj pozornici svaku večer od 21 sat bit će upriličen koncert, nastupat će neke glazbene zvijezde, ali smo također odlučili pružiti priliku i mladim nadama glazbene scene, nekim novim talentima kojima tek predstoji karijera, kazao je Marić.

Zabava za sve

Mala pozornica namijenjena je za dječji program. Organizirat će se predstave za djecu, lutkarske, kazališne, nastupat će i animatori, predstave koje će izvoditi škole koje imaju dramsku sekciju, mađioničari, iluzionisti, klaunovi, žongleri... Također, tu će biti zastupljene i sve plesne skupine s područja Mostara: Pro dance, PS Flash, B-Dance, Mo-stars i ostali.

- Isto tako, tu je i neizostavni Djed Božićnjak koji će dijeliti paketiće, a nadamo se da će doći s pravim kočijama. Osim programa na velikoj i maloj pozornici, gdje će svatko moći pronaći nešto za sebe, u zimskom gradu nalazi se i klizalište, veličine 15x26 metara i nadamo se da će na njemu biti dovoljno zabave za sve. Klizalište će biti otvoreno za sve, a što se tiče cijena, mogu samo reći da će biti simbolične. U sklopu zimskog grada nalazit će se i mali zoo, dječja igraonica, vlakić i, kako se blagdan Božića bude približavao, žive jaslice. Uglavnom, mislim da će građani Mostara ove zime ipak uživati u blagdanskom programu zimskoga grada, kazao je za kraj Želimir Marić, predsjednik Udruge građana “Advent”.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.