korisna

3 razloga zbog kojih je dobro piti toplu čokoladu

Foto: Guliver/Thinkstock
3 razloga zbog kojih je dobro piti toplu čokoladu
22.03.2018.
u 08:41
Pogledaj originalni članak

Topla čokolada ili „piće bogova“, kako su je nazivale stare civilizacije Asteka, nije uzalud dobila takav epitet. Naime, osim što podiže raspoloženje, ona donosi veliku korist našem zdravlju jer u sebi sadrži minerale i antioksidanse potrebne našem organizmu, piše Zadovoljna.hr. 

Ljubitelji slatkoga teško mogu odoljeti šalici punog okusa u kojem je otopljen jedan od najslađih slatkiša - čokolada.

Sama čokolada posebno se cijeni već tisućljećima te joj se pripisuju afrodizijačka i ljekovita svojstva, a prema legendi Asteka, topla čokolada smatrala se pićem bogova u raju, a također se koristila za razne rituale.

Zanimljiva je činjenica da se u nekim zemljama Europe i Amerike priprema iz njezina praha pomiješanog sa mlijekom, dok se u Švicarskoj i Belgiji otopljenim kockicama dodaje mlijeko, a po želji i drugi sastojci.

Kako bismo uživali u blagodati ovog napitka, preporuka je izabrati tamniju čokoladu koja je nutritivno bogatija i posegnuti za onom s manjom količinom šećera. Donosimo vam tri razloga zašto je dobro piti toplu čokoladu.

1. Sadrži minerale
Topla čokolada u sebi sadrži kalij i kalcij koji su izrazito korisni za zdravlje našeg koštanog sustava jer se u njemu i pohranjuje.
Mineral kalij pozitivno djeluje na rad živčanog sustava, a istovremeno kontrolira oslobođenje kalcija putem mokraće i znoja te time održava njegovu ravnotežu. Zbog toga je potrebno unositi oba minerala jer jedan bez drugog ne funkcioniraju.
Osim kalija i kalcija ovo ukusno piće sadrži magnezij i željezo koji su potrebni našem tijelu kako bi imalo dovoljno snage i energije. Magnezij u sastavu čokolade pomaže u savladavanju stresa i normalizaciji emotivnog stanja.

2. Bogata antioksidantima
Za razliku od namirnice topla čokolada sadrži više antioksidanta, a razlog tome je taj što se veći broj njih oslobađa pri visokoj temperaturi. Topli napitak odlikuje se i sadržajem blagotvornih flavonoida koji štite srce od kardiovaskularnih bolesti, smanjuju kolesterol u krvi i visoki krvni tlak.

3. Hormon sreće
Topla čokolada pomaže u borbi protiv stresa, anksioznosti i depresije i pravi je podizač lošeg raspoloženja.
Mnogi će se složiti da nakon šalice tople čokolade njihovo raspoloženje postaje mnogo bolje, a razlog tome su aminokiseline triptofan i feniletilamin koje se nalaze u ukusnom napitku i zahvaljući kojima se proizvodi "hormon sreće" – endorfin.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.