un:

2016. bit će najtoplija godina otkako se mjere temperature

2016. bit će najtoplija godina otkako se mjere temperature
14.11.2016.
u 14:37
Pogledaj originalni članak

Klimatska agencija UN-a priopćila je da je 2016. na pragu da obori rekord kao najtoplija godina otkako se mjere temperature u 19. stoljeću.

Svjetska  meteorološka organizacija (WMO) priopćila  je u ponedjeljak da preliminarni podaci kroz listopad pokazuju da su globalne prosječne temperature u ovoj godini više za 1,2 stupnjeva Celzija u odnosu na predindustrijske nivoe.

Ta cifra se primakla limitu postavljenom u globalnom klimatskom sporazumu usvojenom u Parizu prošle godine. Sporazum poziva na limitiranje rasta temperatura od industrijske revolucije za dva ili čak za 1,5 stupnjeva Celzija.

Ovogodišnji rast temperature pojačan je klimatskim fenomenom El Nino.

Prethodna najtoplija godina bila je  2015.

WMO je priopćio da je 16 od 17 najtoplijih godina zabilježeno u ovom stoljeću, s jedinim izuzetkom u 1998. godini kada je također dominirao El Nino, prenosi Associated Press.

Predstavnici gotovo 200 zemalja okupili su se od 7. studenog na dva tjedna u Marrakechu, u Maroku, kako bi raspravljali o pojedinostima Pariškog sporazuma i dogovorili politike, tehnologije i financijska sredstva potrebna kako bi se ostvarili ciljevi sporazuma.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.