OHR Savjetnik

10 tihih simptoma koji mogu otkrivati infekciju bubrega

10 tihih simptoma koji mogu otkrivati infekciju bubrega
09.09.2020.
u 10:11
Pogledaj originalni članak

Ako ste primijetili neke od ovih simptoma, posjetite liječnika radi pregleda i primanja antibiotika jer mogu otkrivati da je infekcija urinarnog trakta dospjela do bubrega, piše Ordinacija.hr.

Infekcija gornjeg dijela urinarnog trakta koja se razvija u bubregu zove se pijelonefritis. Bolest nastaje ulaskom bakterija iz mokraćnog mjehura putem mokraćovoda u bubreg. Iako stanje nije toliko često, infekcija bubrega može biti dosta bolna. Simptomi mogu biti jako slični infekciji mokraćovoda pa često pacijenti koji dođu na pregled tek tada otkriju da je u pitanju infekcija bubrega.

Iako se može dogoditi bilo kome, žene su sklonije ovom stanju, a posebno one stare između 15 i 29 godina. Ako primijetite ove simptome, moguće je da se radi upravo o infekciji bubrega koja se može liječiti antibioticima, ali ako je u pitanju ozbiljnije stanje, može zahtijevati i bolničko liječenje.

1. Groznica i temperatura

Upale mjehura obično ne prati temperatura, pa bi upravo ona mogla biti indikator da se infekcija premjestila u bubrege, savjetuje Charles Modlin, urolog te dodaje kako je upravo ona odgovor imunološkog sustava koji se bori protiv infekcije.

2. Bol u preponama

Muškarci ovo stanje mogu osjetiti duboko u preponama. „Kada je fetus u utrobi, bubrezi se spuštaju niže, a kako fetus raste tako se bubrezi podižu. Imaju jednak živčani sklop kao neki organi u preponama“, pojašnjava dr. Modlin. Možete pomisliti da je problem u testisima, ali ako imate ostale simptome infekcije mokraćnih putova, liječnik vas može pregledati kako bi utvrdio radi li se ipak o infekciji bubrega.

 

Shutterstock

 

3. Bol u leđima

Infekcijom zahvaćen bubreg će postati natečeni i osjetljivi, a kako su blizu leša, oštra bol se može manifestirati kao bol u leđima, navodi de. Nicole Ali, nefrolog.  
Dovoljno je malo lupiti rukom po leđima, a ako se na to javlja bol, posumnjat ćemo na infekciju koja se premjestila u bubrege“, dodaje.

 

4. Često mokrite

Upala mjehura će iritirati ovojnicu organa i tako vas često tjerati na toalet, a to je ujedno i jedan od prvih simptoma infekcije bubrega. Posljedica je to grčenja bubrega koji se želi riješiti infekcije.

 

Foto: Shutterstock

 

5. Bol pri mokrenju

Kako je infekcija bubrega jedan tip infekcije mokraćnih putova, upala će se širiti skroz do mokraćne cijevi. Bakterije ne napadaju samo u granicama organa, one se infiltriraju u tkivo i završetke živaca pa tako aktiviraju receptore boli što može rezultirati bolnim osjećajem pri mokrenju.

6. Krv u urinu

Većina će infekcija bubrega započeti tako da bakterije putuju od urinarnog trakta do mjehura pa do bubrega. Kako žene imaju kraći mokraćni kanal od muškaraca, spadaju u skupinu osjetljivijih na razvoj infekcije. Česti spolni odnosi ili novi partner mogu također povećati rizik, a kada se tijelo bori s infekcijom, crvena krvna zrnca mogu završiti u urinu.

7. Mutan urin

Mutna mokraća je često simptom infekcije bubrega, a događa se jer tijelo šalje bijela krvna zrnca kako bi se borila protiv infekcija.

8. Čudan miris mokraće

Opet su za to odgovorne bakterije koje se u velikom broju nakupljaju u mokraći, ali ne morate odmah zvati doktora ako je to vaš jedini simptom jer se može raditi o običnoj dehidraciji koju ćete lako riješiti konzumiranjem dovoljnih količina vode.

 

9. Nečistoće u mokraći

U težim slučajevima možete u mokraći primijetiti nakupine koje su posljedica porasta broja bijelih krvnih zrnaca i bakterija, a ako je to slučaj kod vas može se raditi o ozbiljnoj upali bubrega.

10. Vrtoglavica

Neliječena infekcija bubrega se može proširiti u krvotok i napraviti pravi kaos u organizmu. „Upala uzrokovana bakterijama potiče krvne žile da se šire, što će utjecati na snižavanje krvnog tlaka i pojavu vrtoglavice“, ističe dr. Ali. Promijene koje tijelo u tom procesu doživljava zahtjeva liječničku pomoć.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.