OBLJETNICA

Vijenci i svijeće jedino što je još ostalo od HR HB

Foto: VL FOTO
Vijenci i svijeće jedino što je još ostalo od HR HB
29.08.2010.
u 09:57
Ukidanjem, Hrvati su utonuli u neravnopravnost koju vide i o njoj otvoreno govore i bošnjački i srpski političari
Pogledaj originalni članak

Polaganje vijenaca, paljenje svijeća i pokoji okrugli stol o temi Herceg Bosne je sve što je ostalo od toga projekta. Forma je tu, no sadržaj, ono što je predstavljala Herceg Bosna - nestao je. Nestala je politička i svaka druga ravnopravnost koju su Hrvati u to vrijeme imali. Njenim ukidanjem Hrvati su utonuli u potpunu neravnopravnost koju vide i o njoj otvoreno govore i bošnjački, i srpski i međunarodni političari.

Međusobne optužbe

Danas je na sceni potpuno rasulo hrvatske politike u BiH. Malo je projekata i ideja oko kojih se slažu ključni akteri hrvatske političke scene u BiH Dragan Čović, Božo Ljubić i Zvonko Jurišić. Primjeri su travanjski paket i prudski sporazum. Oko ta dva procesa koja su se ticala suštine budućega ustroja BiH, hrvatske stranke su bile podijeljene. Danas ih povezuje jedino nedefinirana Kreševska deklaracija, međutim, i tu pršte međusobne optužbe o njezinu kršenju. No unatoč katastrofalnoj poziciji, najutjecajnije hrvatske stranke malo pomalo uvidjele su da je stvaranje hrvatske federalne jedinice u sklopu međunarodno priznatih granica BiH ponajbolji okvir za Hrvate u ovakvom omjeru snaga. Tek u tom prešutnom konsenzusu, koji nije stavljen na papir, postoje bitni doticaji s projektom Herceg Bosne. Velik broj aktera hercegbosanske politike danas bez imalo kritike govori o hrvatskoj politici tijekom 90-ih, s druge strane njezini kritičari je potpuno odbacuju. Prava istina o Herceg Bosni je negdje u sredini. Današnja hrvatska politička elita nema što učiti od hercegbosanske politike kada je riječ o pretjeranoj ovisnosti o Zagrebu, korupciji i neprocesuiranju ratnih zločina, no ima kada je riječ o načinu kako razgovarati s političkim elitama Bošnjaka i Srba koje su u to vrijeme držale do toga što će reći Hrvati u BiH.

Politička elita

Jedino su u to vrijeme Hrvati bili relevantan čimbenik u BiH. Hrvatske političke elite u BiH su za sobom ostavile puno propalih projekata u posljednjih 20 godina. Svi su brzo zaboravljeni, osim Herceg Bosne.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.