POLITIKA

Veterani među zastupnicima u BiH su Lagumdžija i Genjac

Foto: VL FOTO
Veterani među zastupnicima u BiH su Lagumdžija i Genjac
13.06.2010.
u 10:37
Među aktualnim članovima Zastupničkog doma Parlamenta BiH trenutačno je njih jedanaest koji su u parlamentarnim klupama sjedili i u proteklom mandatnom razdoblju, od 2002. do 2006. godine..
Pogledaj originalni članak

Imena svih kandidata za predstojeće izbore bit će poznata tek 5. srpnja, ali već sada ima naznaka da će na njima biti i onih kojima će ovo biti peta ili šesta provjera na izborima.

Među aktualnim članovima Zastupničkog doma Parlamenta BiH, koji se biraju izravno na izborima, trenutačno je njih jedanaest koji su u parlamentarnim klupama sjedili i u proteklom mandatnom razdoblju, od 2002. do 2006. godine.

Parlamentarci veterani

Najviše ih je iz Stranke za BiH, jer su Beriz Belkić, Azra Hadžiahmetović, Adem Huskić i Mehmed Suljkanović zastupnici u državnom Parlamentu dva četverogodišnja mandata uzastopno.

Iz SDA najviše parlamentarnog staža imaju Halid Genjac i Šefik Džaferović, a iz SDP-a Selim Bešlagić i Zlatko Lagumdžija. Među Hrvatima su parlamentarni “veterani” Martin Raguž i Vinko Zorić iz HDZ-a 1990., koji su zastupnici već osam godina, a isti je slučaj i sa srpskim parlamentarcima, Momčilom Novakovićem iz Demokratske partije i Miloradom Živkovićem iz SNSD-a.

Belkiću je aktualni zastupnički mandat zapravo treći, a Zlatku Lagumdžiji čak peti. Belkić je bio izabran za zastupnika i na izborima 2000. godine. Međutim, on je ubrzo preuzeo mjesto člana Predsjedništva BiH. U isto vrijeme zastupničku poziciju napustio je i Zlatko Lagumdžija, jer je imenovan za ministra vanjskih poslova BiH u vladi Alijanse za promjene.

Lagumdžija je biran u Parlament BiH i 1996. i 1998. godine i jedini je političar u državi koji je na svim poslijeratnim izborima uspio osigurati zastupnički mandat.

Njemu donekle može parirati tek Branko Dokić, aktualni zastupnik PDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH. On je kao kandidat različitih stranaka i koalicija osvajao zastupnički mandat na svim izborima, izuzev 2002. godine. Neće biti iznenađenje ako Dokić i Lagumdžija broj godina provedenih u Parlamentu dodatno povećaju, jer će vjerojatno biti kandidati svojih stranaka na izborima u listopadu ove godine.

Produženi statusi

Poduži parlamentarni status ima i veći broj političara koji su dužnost obnašali u Domu naroda Parlamenta BiH ili su, kako se u žargonu voli reći, “šetali” iz Zastupničkog u Dom naroda i obratno.

Takav je slučaj s Halidom Genjcem, Hilmom Neimarlijom, Velimirom Jukićem, Ilijom Filipovićem, Brankom Zrnom i Jerkom Ivankovićem Lijanovićem.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.