Poruka

Velika očekivanja od povratka u Republiku Srpsku

Foto: VL FOTO
Velika očekivanja od povratka u Republiku Srpsku
05.04.2012.
u 10:28
Apostolski nuncij u BiH upozorio na dramatične podatke. Predsjednik RS-a izrazio spremnost pomoći povratku Hrvata u RS
Pogledaj originalni članak

Predstavnici Svete Stolice, Katoličke crkve u BiH i vlasti Republike Srpske istaknuli su velika očekivanja od predstojeće Donatorske konferencije koja bi se trebala održati kako bi prognanici dobili potporu. O tome je snažno tijekom brojnih susreta u Banjoj Luci upozorio apostolski nuncij u BiH, nadbiskup mons. Alessandro D’Errico. Papinski izaslanik razgovarao je s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, potpredsjednikom Vlade i ministrom obrazovanja i prosvjete RS-a Antonom Kasipovićem te direktorom Tajništva za vjere Jovom Turanjaninom. U svim razgovorima sudjelovao je i banjolučki biskup i predsjednik Biskupske konferencije BiH mons. dr. Franjo Komarica te savjetnik nuncijature mons. Joseph Arshad. Nuncij je prikazao napore Svete Stolice oko što uspješnijeg liječenja posljedica nedavnog rata u BiH i susjednim državama, oko stvaranja ozračja međusobnog uvažavanja, povjerenja i suradnje u korist svih naroda i ljudi, osobito onih još uvijek obespravljenih. Upoznao je predsjednika Dodika s „velikom zabrinutošću Svetog Oca Benedikta XVI. i Svete Stolice” zbog nepovratka pripadnika hrvatskog naroda, tj. katolika u njihova rodna mjesta u BiH, osobito na području RS-a. Naglasio je je očekivanje Pape i Svete Stolice da domaći političari i međunarodni donatori omoguće materijalna sredstva u daleko većem iznosu nego u dosadašnjim poratnim godinama za povratak i mogući opstanak hrvatske populacije u njihova rodna mjesta.

Trend nestanka

Predsjednik Dodik je zahvalio nunciju D’Erricu za dolazak i za njegovu „pozitivnu ulogu“ koju obavlja već šest godina u ovoj zemlji. Zahvalio je i Svetoj Stolici za njene napore oko međusobnog približavanja državnih i političkih predstavnika unutar BiH i između entiteta BiH i susjednih zemalja.

Naglasio je da će rado pružiti punu podršku brojnijem povratku Hrvata u RS. Izrazio je svoju spremnost za uspostavom još intenzivnijih kontakata s vlastima u Hrvatskoj. Nuncija D’Errica je primio i potpredsjednik Vlade i ministar obrazovanja i prosvjete Anton Kasipović, jer je predsjednik Aleksandar Džombić nenadano morao u bolnicu. Bilo je riječi o „najvećem aktualnom problemu“ povezanim s katoličkom, odn. hrvatskom populacijom u RS-u i BiH koja se, nažalost, svake godine sve više smanjuje jer je izostao masovniji povratak izbjeglih i prognanih Hrvata. Nuncij je zamolio potpredsjednika da informira predsjednika Džombića i članove Vlade o očekivanjima Svete Stolice da se konačno i prognanim i izbjeglim Hrvatima omogući materijalna pomoć za održivi povratak u njihove župe i rodna mjesta.

Veća potpora

Potpredsjednik Kasipović je to obećao, izrazivši nadu da će se, osim najavljene donatorske konferencije 24. travnja 2012. u Sarajevu, konačno i Vlada Republike Hrvatske više i konstruktivnije uključiti u rješavanje nezavidne situacije hrvatske populacije u cijeloj BiH. 
Nuncij D’Errico susreo se i s ministrom za izbjegle i raseljene osobe u Vladi RS-a Davorom Čordašem, a zatim i s predsjednikom Narodne skupštine RS-a mr. Igorom Radojičićem. Zajednički je utvrđeno da se tijekom proteklih 16 poratnih godina uspjelo vratiti i ostati tek nekoliko postotaka prognanih i izbjeglih Hrvata katolika s područja RS-a, jer nije bilo ni potrebne političke volje, a pogotovo nije bilo materijalne pomoći, kao što je dodjeljivana pripadnicima druga dva naroda. Prema službenim crkvenim statistikama, koncem 2011. godine, bilo je u RS-u tek 5% od predratnog broja katolika. Sada, doduše, postoji politička volja, ali nema materijalnih sredstava za pomoć održivom povratku. Izražena je nada da će skorašnja donatorska konferencija omogućiti konačno da i povratnici Hrvati dobiju u većem postotku materijalnu pomoć za povratak, obnovu domova, te otvaranje radnih mjesta.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

GR
Gradinar
18:10 05.04.2012.

\"Sada, doduše, postoji politička volja, ali nema materijalnih sredstava za pomoć održivom povratku. \" Naravno, politička volja se naglo probudila nakon davdeset godina kada više nikome normalnome ne pada na pamet vratiti se. ako se i vrati ponetko, to mogu biti samo starci koji bi možda htjeli umrijeti u svojoj zemlji i svome domu. Cinično je da ovaj tip poziva RH da se aktivnije uključi, iako zna da Hrvatska s druge strane desetinama tisuća Srba daje daleko više nego bi smjela i mogla, iako za to nema nikakvu konkrfetnu potpuru nikoga živoga u svijetu!

CC
coca.cola
20:48 05.04.2012.

Ciničan članak, dragi moj mostarsko-sarajevski prijatelju Zorane Krešiću... Cinično je i bogohulno to što Večernji list, BH izdanje radi, tj. veliča Dodika i njegove uspjehe. Kako vas nije sramota o Dodiku napisati ijednu pozitivnu rečenicu i to napisati da \"sada postoji politička volja...\", pa tko će se nakon 20 godina vratiti kući? Sada postoji samo \"političko divljenje\" Večernjega lista BH izdanja prema Dodiku i prema svemu onome što je uspio, ništa drugo...