hladnije od prosjeka

Velika mogućnost hladnog ljeta u Hrvatskoj!

Foto: Thinkstock
Velika mogućnost hladnog ljeta u Hrvatskoj!
25.05.2013.
u 10:15
Vjerojatnost za ljeto toplije od prosjeka na području Hrvatske je samo oko 20 posto, piše Crometeo pozivajući se na podatke britanske meteorološke službe
Pogledaj originalni članak

Sezonske su prognoze za ljeto u zadnjih su mjesec dana ponovno postale prilično aktualna tema. To je i logično s obzirom da se približava mnogima najdraže godišnje doba i bitno nam je znati što od njega možemo očekivati, piše Crometeo. U meteorologiji godišnja doba počinju prvoga u mjesecu, pa tako klimatološko ljeto počinje 1. lipnja i trajat će do 1. rujna. Crometeo donosi najnovije izračune kompjuterskih modela britanske meteorološke službe – UK Met Office.

Po tim izračunima, vjerojatnost za ljeto toplije od prosjeka na području Hrvatske je samo oko 20 posto! Britanska meteorološka služba za veliko područje zapadnog i srednjeg Sredozemlja, pa tako i Hrvatske, predviđa veliku mogućnost hladnijeg ljeta od višegodišnjeg prosjeka. To je, piše portal, prilično iznenađujuća prognoza s obzirom da je trend porasta temperature zadnjih nekoliko desetljeća takav da od svih godišnjih doba najveći porast temperature u odnosu na razdoblje 1961-1990. (referentno razdoblje koje se uzima za klimatološki prosjek) upravo bilježe sva tri ljetna mjeseca, lipanj, srpanj i kolovoz.

Da je tome uistinu tako pokazuju i službene analize Državnog hidrometeorološkog zavoda za ljeta u Hrvatskoj zadnjih 12 godina. Evo kako su klimatološki (temperaturno) klasificirana ljeta posljednjih 12 godina. Od 12 posljednjih ljeta sva su bila toplije od prosjeka, a većina i ekstremno topla. Samo je ljeto 2005. u dijelu Hrvatske bilo temperaturno u prosjeku:

2012 – ektremno toplo

2011 – ekstremno toplo

2010 – ekstremno toplo do vrlo toplo

2009 – ekstremno toplo do vrlo toplo

2008 – ekstremno toplo

2007 – ekstremno toplo

2006 – vrlo toplo do toplo

2005 – toplo do normalno

2004 – vrlo toplo do toplo

2003 – ekstremno toplo

2002 – ekstremno toplo do vrlo toplo

2001 – ekstremno toplo do vrlo toplo

2000 – ekstremno toplo

>>Ljetna idila na Jadranu: Najhrabriji skočili u more!

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.