Rusi 'love' krhotine

Veći komad meteora vrijedi čak 100 tisuća dolara

Foto: Reuters/PIXSELL
Veći komad meteora vrijedi čak 100 tisuća dolara
17.02.2013.
u 12:00
Očekivati je da će Čeljabinsku oblast preplaviti lovci na meteorite od kojih će neki doći čak iz Moskve.
Pogledaj originalni članak

Nakon iznenadnog pada meteorita u okolicu ruskoga grada Čeljabinska u petak, saniraju se štete koje je prouzročio zračni udar eksplozije svemirskog tijela koja se dogodila na visini od pedesetak kilometara iznad površine zemlje, u trenutku kada je meteor ušao u atmosferu. Neki stanovnici su i dalje u šoku od pljuska meteorita, nezabilježenog u posljednjih 60 godina.

Čeljabinsk se ovoga trenutka smrzava jer ne samo da je obustavljena isporuka glavnog energenta već su i gotovo svi prozori na zgradama u cijeloj regiji razbijeni, a prosječna je dnevna temperatura oko -6 stupnjeva Celzijevih.

I dok se dio Rusa smrzava i pokušava bar najlonima zatvoriti prozore prije nego što iz Moskve dopreme potrebna stakla, drugi je dio krenuo u lov na blago. Veći dio raspadnutog meteorita završio je u obližnjem jezeru na čijoj je smrznutoj površini načinio rupu promjera šest metara, no tisuće manjih komadića svemirskog tijela razbacano je kilometrima uokolo.

– Naši pripadnici čuvaju jezero i samo mjesto pada, a uskoro će krenuti i posebni timovi ronilaca koji će pokušati locirati ostatke meteorita ispod vode. Oko samog jezera cijeli je niz komadića svemirskog tijela koji su promjera od pola do dva centimetra, no u široj regiji ovih je ostataka napretek – ustvrdili su predstavnici ruske vojske.

Lovci na bogatstvo

A upravo ovi razasuti komadići meteorita svojevrsno su blago za kojim je krenula prava groznica. Naime, dijelovi meteorita postižu vrlo visoke cijene među kolekcionarima, a brojni su Rusi u ovome vidjeli priliku za brzu zaradu ili bogaćenje.

– Relativno mali komadić meteorita može vrijediti nekoliko stotina dolara, no veći komad postiže cijenu i više od 100.000 dolara – kaže Joseph Gutheinz, specijalist za meteorite pri američkoj NASA-i. Kako kaže, očekivati je da će Čeljabinsku oblast preplaviti lovci na meteorite od kojih će neki doći čak iz Moskve. Da se nije prevario, pokazuje i to što su internetski portali poput eBaya već preplavljeni ponudama za prodaju dijelova meteorita koji je jučer pao na zemlju. Ipak, dok se ne utvrdi podrijetlo meteorita i njegov kemijski sastav, teško je reći koliko ovi komadi doista vrijede.

– Najčešći meteoriti koji padaju na Zemlju kombinacija su stijena i metala i oni su relativno jeftini, no ako sastav pokaže da je meteorit došao, recimo, s Marsa, cijena će komadića izuzetno porasti – zaključio je Joseph Gutheinz.

>>Kubanci tvrde: I kod nas je eksplodirao golemi meteorit!

>>Google Doodle s asteroidom maknut nakon meteorita u Rusiji

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.