MASLINOVA GRANČICA U KATEGORIJI “PONOS BiH - USPJEH” OTIŠLA U RUKE AMRE ŠABIĆ-EL-RAYESS

Vrijeme je da zavrnemo rukave, ujedinimo se za mir i prosperitet svih građana BiH

Vrijeme je da zavrnemo rukave, ujedinimo se za mir i prosperitet svih građana BiH
28.05.2022.
u 20:12
Pogledaj originalni članak

 

Valentina Rupčić, zamjenica glavnog urednika Večernjeg lista BiH, iz studija BHRT-a u Sarajevu proglasila je dobitnika Večernjakova pečata u kategoriji “Ponos BiH - Uspjeh”. To je Amra Šabić-El-Rayess, Bišćanka koja je 1996. napustila rodnu zemlju i došla u SAD. Za sve što radi na polju prevencije mržnje i nasilja te požrtvovnost odlikovao ju je i američki predsjednik Joe Biden, dok je njezina istraživanja vlada SAD-a podržala sa 750.000 dolara. Predstavljajući dobitnicu Pečata za Ponos BiH - Uspjeh, Rupčić je kazala kako je ona, zapravo, primjer uspješne priče iz BiH.

- Iako živi i radi u Americi, nije zaboravila svoju domovinu te je promovira na najbolji način - dodala je Rupčić. Dobitnica Pečata obratila se iz New Yorka milijunskom auditoriju videovezom poslavši snažnu poruku rodnoj BiH i cijelome svijetu. Na samome je početku pozdravila sve svoje drage Bosance i Hercegovce, Bosanke i Hercegovke.

- Iznenadila me je današnja i za mene zaista neočekivana vijest iz meni najljepše i naše Bosne i Hercegovine. Čast mi je biti dobitnica Večernjakova pečata u kategoriji “Ponos BiH”. Kada smo već kod ponosa, iznimno sam ponosna na to kakva me je zemlja izrodila, zemlja vrlo bogate, iako ponekad i bolne povijesti. Također sam ponosna na sve vas koji nas gledate večeras, kao i na sve one koji su organizirali ovako svečanu manifestaciju. Hvala Večernjem listu, novinama koje sam kao dijete redovito kupovala svojim roditeljima te usto sebi ponekad i - sladoled. Jako mi je žao što nisam s vama večeras, ali se nadam kako ću vam se iduće godine moći pridružiti uživo. U međuvremenu, hvala organizatorima na ovako pozitivnoj i inspirativnoj manifestaciji koja je u ovom trenutku potrebna našoj zemlji i narodu kojem je dosta loših vijesti, teškog života, straha i neizvjesnosti. Vrijeme je za sve nas koji smo svi zajedno večeras da kolektivno zavrnemo rukave, ujedinimo se za mir i prosperitet svih građana BiH jer mi, koji smo svjedoci prošlosti, dobro znamo kako ratovi vode samo u propast. Ja nastavljam svoj rad i borbu protiv mržnje globalno te se nadam da ćete mi se pridružiti na način - unikatan i jedinstven vama jer zajedno smo najjači - poručila je dobitnica zahvalivši na kraju još jednom i poželjevši publici i svim laureatima da uživaju u ovoj spektakularnoj večeri i u njezino ime. Dr. Amra Šabić-El-Rayess profesorica je na Sveučilištu Columbia u New Yorku. Akademske titule stekla je na najprestižnijim sveučilištima. Njezinu knjigu “Mačka kojoj nikad nisam dala ime: Istinita priča o ljubavi, ratu i preživljavanju”, u kojoj je opisala svoj život u ratnom vihoru, čuvaju i u Bijeloj kući. Upravo s tom knjigom izabrana je kao finalistica za najprestižniju književničku nagradu za najbolju istinitu knjigu objavljenu u SAD-u u 2020. za mlade. - Inspiriran sam hrabrošću i snagom koju ste pokazali u ovoj srceparajućoj tragediji i progonu. Postali ste dio same ideje o Americi, gdje su svi jednaki i zaslužuju biti tretirani kao jednaki i gdje smo zauvijek nacija mogućnosti. Radujem se pisanju idućeg velikog poglavlja u američkoj priči s Vama - napisao joj je, između ostaloga, predsjednik Biden u pismu koje je osobno potpisao. •


 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.