Snežana Ružičić, načelnice općine Jezero

Večernjakov pečat motiv je za nove pothvate i uspjehe, novinari su najzaslužniji za promociju Jezera

Večernjakov pečat motiv je za nove pothvate i uspjehe, novinari su najzaslužniji za promociju Jezera
01.06.2021.
u 09:06
Pogledaj originalni članak

Od ukupno 142 lokalne zajednice u BiH, u samo šest njih na čelu su žene. Mnogi su stava da je više općina i gradova sa ženama na čelu, politička situacija u zemlji bila bi kudikamo bolja. Primjerice, da je više političarki, lokalnih čelnica poput Snežane Ružičić, načelnice općine Jezero kod Jajca, koje je postalo svjetski poznato zahvaljujući krateru Jezero na Marsu koji je identičan Jezeru na Zemlji pa je tako krater i dobio ime.

Načelnica Ružičić fantastično koristi tu činjenicu i brendira svoju općinu kao jednu od najpoznatijih u okružju, ali i šire. Upravo ona dobila je Večernjakov pečat za pothvat godine na jubilarnoj 20. manifestaciji. Prilikom zahvale istaknula je kako je sama nominacija za Večernjakov pečat velika čast, a dobitak nagrade potvrda da se dobro radilo.

Međutim, načelnica, osim ovoga, radi i brojne druge projekte, a planira otkupiti i prazna imanja na području općine Jezero da pomogne svima koji žele doći, živjeti na selu, u prirodi, proizvoditi organsku hranu... Također, provodi projekte i s bh. sveučilištima. Prva žena Jezera uistinu je lokalni lider u svakom smislu riječi.

Večernji list: Načelnice, kako ste doživjeli nagradu Večernjakov pečat za pothvat?

- Prije svega, hvala Večernjakovu pečatu i Večernjem listu jer ste pratili rad Općine Jezero, kao i moj rad. Ova nagrada bit će motiv da i u budućnosti radim ustrajno te da radim posao koji je u početku bio ismijavan, a nešto što je bilo apstraktno doživjelo je svjetlo dana.

Večernji list: Iz svega toga izišla je nezapamćena promocija jedne općine na ovim prostorima. Kako to komentirate?

- Pa sama promocija općine Jezero u cijelom svijetu napravljena je na bazi činjenice koju smo sjajno kanalizirali mi iz Općine Jezero i uprava. Ono što bih ponovno naglasila jest da ovu nagradu dijelim s novinarima, kako s domaćim tako i novinarima iz regije, jer samo zahvaljujući vama ova informacija doživjela je ovakav uspjeh kakav je doživjela. Konkurencija na samom Večernjakovu pečatu bila je jako velika pa mi je to dodatni motiv da budemo kvalitetniji i da osobno ustrajavamo u mnogim aktivnostima koje ćemo provesti dalje zahvaljujući promociji.

Večernji list: Nagrada je, pretpostavljamo, i motiv za daljnji rad?

- Svakako je motiv, potpisali smo sporazum o međusobnoj suradnji s četiri sveučilišta. Potpisali smo sporazum o realizaciji zajedničkih aktivnosti na praćenju projekta NASA-ine misije “Mars 2020.” Potpisnici sporazuma su rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić, rektor Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru prof. dr Elvir Zlomušica, rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin i rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr Rifat Škrijelj. I, kažu rektori, ovo je prvi put da lokalna zajednica okuplja toliki broj javnih sveučilišta na bazi zajedničkih projekata i prijedloga projekta prema NASA-i za izgradnju istraživačko-edukacijskog centra. Motiv je velik, nastavljamo dalje, ne stajemo ovdje. Vjerujem da će se ova Večernjakova nagrada za pothvat godine reflektirati na buduće pothvate te da ćemo napraviti domino-efekt, u smislu da ovo bude okrunjeno realizacijom projekta istraživačko-edukacijskog centra na dobrobit svih studenata obaju entiteta i da se mladi educiraju kroz ovaj istraživačko-edukacijski centar. Samo ovo je pothvat, okupiti ovoliki broj sveučilišta.

Večernji list: Na sastanku s vodstvima najjačih obrazovnih institucija u BiH najavili ste i druge projekte?

- Upravo tako. Osim ove priče o NASA-i i realizaciji samog projekta, rektori sveučilišta stavili su sve svoje resurse u oblastima turizma, ekologije i drugih projekata koji se razvijaju u općini Jezero na raspolaganje. Uskoro ćemo krenuti u izradu elaborata i planske dokumentacije za realizaciju nekih budućih projekata. Eto, pothvat za pothvatom - s osmijehom zaključuje najprepoznatljivija lokalna liderica u BiH Snežana Ružičić, načelnica općine Jezero i dobitnica Večernjakova pečata za pothvat godine. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.