Vijeće ministara BiH

Osigurava se da Povelja Kulina bana bude izložena u BiH

Foto: Pixsell
Osigurava se da Povelja Kulina bana bude izložena u BiH
30.08.2017.
u 16:00
Glavni urednik i direktor Večernjega lista BiH Jozo Pavković je nedavno pozvao Vijeće ministara BiH, u povodu obilježavanja 828. obljetnice od nastanka Povelje bana Kulina, da se pobrine za povratak ovoga, jednog od najvažnijih dokumenata bh. povijesti.
Pogledaj originalni članak

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo civilnih poslova da u suradnji s ministarstvima pravde i vanjskih poslova pokrene aktivnosti kojima bi se od Ruske Federacije osiguralo da Povelja Kulina bana privremeno bude izložena u BiH, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Podsjetimo, glavni urednik i direktor Večernjega lista BiH Jozo Pavković je pozvao Vijeće ministara BiH, u povodu obilježavanja 828. obljetnice od nastanka Povelje bana Kulina, da se pobrine za povratak ovoga, jednog od najvažnijih dokumenata bosanskohercegovačke povijesti. 

Na manifestaciju “Večernjakov pečat” stigla je ovjerena preslika Povelje bana Kulina iz Rusije u Bosnu i Hercegovinu te je predstavljena domaćoj i međunarodnoj javnosti. 

“Kako smo u komunikaciji s ruskim vlastima dobili uvjeravanja kako je izvedivo da se i original ovog, za bosanskohercegovačku povijest krucijalnog dokumenta ustupi na korištenje BiH, smatramo da je Vijeće ministara BiH najpozvanije poduzeti konkretne aktivnosti u tom smjeru”, navodi se u pismu koje je Pavković uputio predsjedatelju Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću. 

Pri tome je izrazio kako Večernjak stoji na raspolaganju za pomoć u ostvarenju tog cilja “jer vjerujemo da je makar i privremeni povratak originalne Povelje bana Kulina državni interes i da se njime primarno trebaju baviti institucije države”. No, kako bi se takvo što ostvarilo, potrebno je osigurati stroge tehničke uvjete. 

Povelja je, ne samo najstariji dosad pronađeni očuvani dokument iz povijesti BiH nego i jedan od najstarijih dokumenta kod svih južnoslavenskih naroda. 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.