Milanović kod Pape

Vatikan: BiH nije privremena država

Vatikan: BiH nije privremena država
30.10.2012.
u 09:50
Premijer RH i papa Benedikt XVI.razgovarali o stanju u BiH, statusu katolika o toj državi ali i o granicama
Pogledaj originalni članak

– U Vatikanu, dakle ni s papom ni s kardinalom Bertoneom, nismo razgovarali o eventualnoj reviziji ugovora između Hrvatske i Svete Stolice, jednostavno zato što nemamo namjeru mijenjati ih – izjavio je hrvatski premijer Zoran Milanović poslije razgovora s papom Benediktom XVI. i državnim tajnikom kardinalom Tarcisijem Bertoneom.

Pozdravili se na engleskom

Razgovaralo se i o imovini u Dajli. Milanović je kazao kako se nada da će se pitanje riješiti, ali jedna ozbiljna pravna država ne oduzima imovinu nakon što ju je prije 15 godina vratila.

– Dajla je samo stvar vlasništva imovine na hrvatskom prostoru. Nitko tu imovinu neće odnijeti iz Hrvatske i za nju neće plaćati porez u nekoj drugoj državi. Glede Dajle Sveta Stolica ima pravo – drži Milanović. Papa je Milanovića primio u privatnoj biblioteci, a primanje je trajalo 20-ak minuta. Razgovor je bio u četiri oka (govorilo se na dva jezika, na engleskom i vjerojatno na francuskome jer je Milanović kazao kako drugi nije bio ni njemački ni talijanski), bez prevoditelja. Pozdravili su se na engleskom jeziku, a zatim su novinari i snimatelji morali izaći. U priopćenju Ureda za tisak Svete Stolice stoji da je razgovor bio srdačan, da su razmijenjena mišljenja o izazovima s kojima se treba sučeliti u sadašnjoj ekonomskoj krizi te o bilateralnim pitanjima. Posebno je naglašeno kako će se i raspravom na okruglom stolu obilježiti 20. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Svete Stolice. – Da nije bilo Vatikana – kazao je Milanović poslije novinarima – Hrvatska bi vjerojatno još dugo čekala međunarodno priznanje. Sveta Stolica podupire legitimne hrvatske težnje za punom integracijom u Europu.

Razmijenili darove

Nakon razgovora s papom, Milanović je razgovarao s Bertoneom i vatikanskim ministrom za vanjske poslove Dominiqueom Mambertijem.

Razgovaralo se i o stanju u Bosni i Hercegovini, statusu katolika u toj državi, ali i o granicama. Milanović je kazao kako i Vatikan smatra da BiH nije država “pro tempore” (privremena), prema tome nema promjene granica.

– Papa je nevjerojatno fokusiran za čovjeka od 86 godina – ocijenio je Milanović držanje Benedikta XVI.

Nakon audijencije Milanović je predstavio hrvatsko izaslanstvo te su razmijenjeni darovi. Papa je Milanoviću poklonio vrijedno nalivpero, a papi su darivani reprint fotografija iz albuma Franza de Laforesta te sakralni predmeti iz Dalmacije iz XIX. stoljeća.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.