Promjene

Uvodi se mogućnost izvanburzovne trgovine

Uvodi se mogućnost izvanburzovne trgovine
14.04.2012.
u 12:58
Zakon je nakon razmatranja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine upućen u žurnu proceduru
Pogledaj originalni članak

Vlada Federacije BiH nastavlja s uštedama te je tako ovih dana razmatran i u žurnu proceduru upućen novi zakon o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu vrijednosnih papira. Naime, donošenjem ovog zakona po žurnoj proceduri stvaraju se pretpostavke da se izdavanje dužničkih vrijednosnih papira u koje spadaju i dužnički vrijednosni papiri koje izdaje Federacija BiH (obveznice i riznički zapisi) može obaviti i izvan burze čime se vrši znatna ušteda na troškovima posredovanja koji se plaćaju iz proračuna Federacije, a nova izdavanja dužničkih vrijednosnih papira planiraju se redovito raditi već od veljače 2012. godine, stoji u obrazloženju zakona.

Smanjenje troškova

Izmjenama i dopunama Zakona omogućuju se novi načini trgovanja na tržištu vrijednosnih papira. Osim na burzi i drugom uređenom tržištu, uvodi se mogućnost trgovanja na izvanburzovnom tržištu (OTC tržište) i neposredno. Ovo je jako važno s aspekta trgovanja dužničkim vrijednosnim papirima koje izdaje i Federacija BiH, jer se izvanburzovnim trgovanjem smanjuju troškovi posredovanja i ostvaruju znatne uštede u proračunu Federacije BiH. Važan cilj izmjena i dopuna Zakona je i propisivanje obveze traženja suglasnosti od Povjerenstva za povećanje ili smanjenje kvalificiranih udjela fizičkih i pravnih osoba u profesionalnom posredniku, što je do sada bilo djelomično uređeno pravilnikom Povjerenstva. U tom smislu za stjecanje ili smanjenje kvalificiranih udjela u profesionalnom

posredniku u opsegu koji propisuje Zakon, potrebno je prethodno zatražiti suglasnost Povjerenstva za vrijednosne papire, čime se daje značaj osnivačima profesionalnog posrednika u smislu njihove provjere kod povećanja i smanjenja kvalificiranih udjela.

Cilj zakona

Cilj donošenja zakona su i redefinicije i popravke pojedinih članaka radi njihove bolje provedbe i radi usklađivanja sa Zakonom o gospodarskim društvima.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.