Dom za stare

Utrošit će se 4,600.000 KM, a moći će primiti 100 osoba

Foto: Ivan Kaleb
Utrošit će se 4,600.000 KM, a moći će primiti 100 osoba
09.01.2012.
u 10:42
Počinje obnova i preuređenje zgrade prijeratnog Zavoda za odgoj ženske djece i mladeži u Ljubuškom u kojoj će se otvoriti ustanova - Dom za stare i nemoćne osobe
Pogledaj originalni članak

Danas počinju radovi na obnovi i preuređenju zgrade prijeratnog Zavoda za odgoj ženske djece i mladeži u Ljubuškom, s ciljem da se u njoj otvori ustanova Dom za stare i nemoćne osobe. Projekt je predstavljen u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom.

Ministar rada i socijalne politike FBiH Vjekoslav Čamber je istaknuo da je bivši Zavod, a uskoro starački dom, jedina od pet socijalnih ustanova, koje je preuzela FBiH, koja još nije u uporabi. Prošle godine Federalno ministarstvo rada i socijalne politike pokrenulo je postupak za prenamjenu zgrade, raspisan je natječaj za izradu projektne dokumentacije koja je u kratkome roku završena i radovi počinju.

Financiranje

- U federalnom proračunu za 2012. je predviđeno 2,100.000 KM i tim novcem bi se završilo 70 posto građevinskih radova. U drugoj fazi izdvojit će se još 1,000.000 KM za preostale građevinske radove, i u trećoj, za opremanje doma, približno 1,500.000 KM. Sve će to financirati Vlada FBiH. Ljubuški, a i cijela Hercegovina dobit će reprezentativnu zgradu kakvu neće imati nijedna općina u cijeloj BiH, kaže Čamber.

Predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić je dodatno pojasnio da je u prvoj odluci bilo predviđeno 1,800.000 KM, a nakon intervencije kod partnera u federalnoj Vladi taj iznos je povećan na 2,500.000 KM i to su sredstva iz prošlogodišnjeg proračuna. - Dom će biti završen, u cijelosti obnovljen i opremljen u tijeku mandata sadašnje koalicijske Vlade FBiH, do 2014., kaže Jurišić. Tihomir Zovak, v.d. ravnatelja, je govorio o namjeni, zadaći i koristi, a arhitekt Damir Lončar je predstavio projekt, sadržaj, tehničke detalje zgrade i radova. Rekao je da su se poslužili važećim standardima i propisima iz RH, budući da ih BiH još nema, i obišli nekoliko sličnih tamošnjih ustanova. Zgrada je toliko oštećena i u takvom stanju da će se sve morati ukloniti do golih zidova. Radove će izvoditi ljubuško GP Kons. - Bit će to ustanova prve kategorije, što uz ostalo zahtijeva da se udovolje standardi da bude pola jednokrevetnih i pola dvokrevetnih soba, a trokrevetne nisu dopuštene.

Standardi

Treba osigurati smještaj u stambenom dijelu i smještaj u dijelu za posebnu njegu. U sobama moramo osigurati po svakom korisniku najmanje 8 četvornih metara. Trebaju se osigurati različiti vidovi radne i fizikalne terapije, ustanova mora imati ambulantu, mrtvačnicu, uprava mora imati prostor, mora se pružiti tri obroka dnevno uz najmanje dva ponuđena jela, određeni su i načini pranja i glačanja robe..., a sve to će odrediti i broj uposlenih djelatnika, kaže Lončar. Smještaj po sobama bit će na tri kata i moći će se primiti 100 ljudi. Na raspolaganju će im biti i restoran, dnevni boravci, knjižnica i lijepo uređeni park. Bit će zaposleno 40 do 45 djelatnika: 1 socijalni radnik, 5 medicinskih sestara, 8 njegovateljica, 1 fizioterapeut, 4 čistačice, 1 ekonom, 1 skladištar, 4 kuhara, 2 pomoćna kuhara, 4 servirke, 4 pralje. Posao će imati i po jedan terapeut i liječnik na pola radnog vremena, tu će biti i uprava, ravnatelj, tajnik, računovodstvo...

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.