UOČI POPISA

Utjerivač dugova postalo službeno zanimanje u BiH

Foto: Filip Brala/PIXSELL
Utjerivač dugova postalo službeno zanimanje u BiH
01.10.2013.
u 08:52
U opisu posla utjerivača je naplaćivanje potraživanja na osnovi računa kod kojih je prekoračen rok za plaćanje
Pogledaj originalni članak

Na formalnom popisu zanimanja, koji objavljuje Agencija za statistiku BiH, našla su se i neka nesvakidašnja, kao što su čuvar usporene vožnje i utjerivač dugova. Tako je “utjerivač dugova” od sada zakonito i regularno zanimanje iz kategorije “poreznik sa srodnim poslovima”, u čijem opisu posla je da su to službenici koji naplaćuju potraživanja na osnovi računa kod kojih je prekoračen rok za plaćanje. Svaki budući “čuvar usporene vožnje” je u stvari signalist, kočničar ili skretničar, koji je zadužen nadgledati brzinu vlaka. Jorgandžija, metlar, šeširdžija, sastavljač baterija, još su neka od formalnih zanimanja u BiH koja možete navesti u formalnim dokumentima.Klasifikacija zanimanja je inače obvezan statistički standard koji se koristi pri evidentiranju, obradi i analiziranju podataka koji su važni za praćenje stanja i kretanja na tržištu rada u BiH. “U BiH je nekad zanimanje bilo ono što je osoba stekla školovanjem, i to ju je pratilo sve vrijeme kao njena osobna karakteristika. Međutim, prestrukturiranjem našeg gospodarstva ponavljaju se novi poslovi, pa se javila i potreba da se definiraju klasifikacije koje se steknu obrazovanjem, ali i onih drugih, zanimanja, odnosno onoga čime se bavi pojedinac”, stoji u objašnjenju namjene klasifikacije.

Zanimanja se definiraju prema sadržaju rada u zanimanju, na primjer pletač košara, zatim prema rezultatu rada - ribar, ili prema mjestu obavljanja posla - skladištar, ili prema sredstvima rada, kao što je na primjer rukovalac postrojenjem.

Na siteu Agencije za statistiku BiH može se naći i šifrarski popis zanimanja u BiH, pa su u kategoriju “travari” svrstana zanimanja vrač, seoski iscjelitelj...

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.