Pravosnažna presuda

Ušanović i Kureš osuđeni na po četiri godine zatvora

Foto: VL FOTO
Ušanović i Kureš osuđeni na po četiri godine zatvora
29.07.2011.
u 14:22
Primjenom odredbi iz člana 53. KZBiH, optuženi Ušanović i Kureš osuđuju se na jedinstvene kazne zatvora od po četiri godine.
Pogledaj originalni članak

Vijeće Apelacijskog odjeljenja Suda BiH donijelo je drugostupanjsku presudu kojom se Munib Ušanović i Miodrag Kureš osuđuju na jedinstvenu kaznu od po četiri godine zatvora.

Vijeće je žalbu Tužiteljstva BiH odbilo kao neosnovanu, a žalba branitelja optuženih  Ušanovića i Kureša se djelimično uvažava, pa se prvostupanjska presuda od 23. studenog 2009. godine, preinačava u pogledu pravne ocjene djela i odluke o kazni.

Optuženim Ušanoviću i Kurešu je, pored izrečene kazne zatvora, izrečena i mjera sigurnosti zabrana vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti iz člana 73. KZBiH kojom se optuženim zabranjuje obavljanje rukovodnih dužnosti s ovlaštenjima upravljanja i raspolaganja novčanim sredstvima i imovinom u trajanju od pet godina od pravosnažnosti presude, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u vrijeme trajanja ove mjere sigurnosti.

Istovremeno Sud je naložio oduzimanje imovinske koristi pribavljene izvršenjem produženog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja u iznosu od 248.147 KM i 42.110 EUR.

Protiv navedene presude žalbe su blagovremeno najavili Tužiteljstvo BiH i branitelj optuženih.

Istaknutom žalbom, Tužiteljstvo BiH je pobijanu presudu osporavalo zbog odluke o krivičnopravnoj sankciji, s prijedlogom da vijeće Apelacijskog odjeljenja istu uvaži, te preinači prvostupanjsku presudu u odluci o kazni, na način da se optuženi osude na kaznu zatvora u dužem trajanju.

Branitelj optuženih Ušanovića i Kureša žalbu je izjavio zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, povrede krivičnog zakona, te odluke o krivičnopravnim sankcijama i oduzimanju imovinske koristi, s prijedlogom da vijeće Apelacijskog odjeljenja žalbu uvaži, na način da prvostupanjsku presudu u njenom osuđujućem dijelu ukine, te nakon održanog pretresa, optužene oslobodi od optužbe.

Apelacijsko vijeće je, nakon održane javne sjednica, na kojoj su stranke i branitelj u cijelosti ostali kod pismeno istaknutih žalbenih navoda i prijedloga, te su se ukratko osvrnuli i na žalbene tvrdnje suprotnih stranaka, razmotrilo predmetne žalbe u granicama žalbenih navoda, te donijelo drugostupanjsku presudu, saopćeno je iz Suda BiH.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.