NESHVATLJIVO

Unatoč upozorenjima Svjetske banke, političari zadržali paušale

Foto: VL FOTO
Unatoč upozorenjima Svjetske banke, političari zadržali paušale
23.07.2010.
u 07:56
Unatoč brojnim prigovorima i zahtjevima stručnjaka, političari zadržali privilegije koje imaju
Pogledaj originalni članak

Međunarodne financijske institucije pozorno prate rad na reformama koje trebaju dovesti do financijskog discipliniranja Federacije BiH. Neposredno pred razmatranje prijedloga zakona o plaćama u tijelima uprave FBiH, entitetskoj vladi stiglo je pismo s “preporukama” Svjetske banke. Direktor bh. ureda ove financijske institucije Marco Mantovanelli bio je vrlo jasan i konkretan kada su u pitanju neke od predloženih odredbi ovoga zakona.

Sporna odredba

Spornom Svjetska banka smatra predviđenu odredbu prema kojoj najniža plaća ne bi trebala biti manja od 70 posto prosječne plaće u Federaciji BiH. Strahuje se da bi zbog ove odredbe moglo doći do značajnog rasta plaća zaposlenih s nižim primanjima, a u usporedbi s onima koji imaju slično radno mjesto u privatnom sektoru. Posljedica ovakvih promjena bilo bi povećanje troškova za plaće u javnom sektoru. - Štoviše, u tekućoj verziji zakona, pri određivanju osnovice plaća za zaposlene u javnom sektoru ne uzimaju se u obzir plaće u privatnom sektoru. To bi, posljedično, moglo rezultirati značajnim stupnjem neujednačenosti razine plaća za usporediva radna mjesta u javnom i privatnom sektoru, upozorava Mantovanelli, predlažući provedbu ankete o plaćama iduće godine s ciljem izmjene koeficijenata i usklađivanja plaća u javnom i privatnom sektoru. Ništa manje zamjerki Svjetska banka nema ni na predviđena davanja koja ne ulaze u plaću, a koja su izdašna i nedovoljno transparentna.

Preporuka

Tako se zamjera što gornja granica za dodatak na minuli staž nije jasno postavljena i preporučuje da se, sukladno međunarodnoj praksi, povećanje za minuli staž zaustavi nakon 20 godina radnog staža. Također se predlaže potpuno ukidanje paušala za izabrane dužnosnike ili definiranje njegova iznosa zakonom. - Razdoblje tijekom kojeg se plaće primaju nakon završetka mandata izabranih javnih dužnosnika i dalje je predug. Preporučujemo da se to ograniči na maksimalno šest mjeseci u slučaju da izabrani dužnosnik bude nezaposlen tijekom tog razdoblja, stav je Svjetske banke. Previsokima u ovoj instituciji smatraju naknade koje se primaju za odvojeni život od obitelji. Predlaže se povećanje minimalne udaljenosti neophodne za primanje naknade na 80 kilometara, potpuno ukidanje naknade za odvojeni život, određivanje maksimalne razine naknade za stanarinu te smanjenje naknade za posjet mjesta prebivališta na dva putovanja mjesečno.

Pozivajući se na standarde, Svjetska banka sugerira potpuno ukidanje naknade za odvojeni život za državne službenike.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.