Kiseljak

Unatoč protivljenju, započeli s gradnjom asfaltne baze

Unatoč protivljenju, započeli s gradnjom asfaltne baze
08.11.2012.
u 10:57

Općina Kiseljak je podnijela tužbu protiv Federalnog ministarstva
Pogledaj originalni članak

Federalno ministarstvo okoliša i turizma u srpnju ove godine izdalo je kiseljačkom poduzeću Grakop d.o.o., čiji je vlasnik Šukrija Melezović, okolišnu dozvolu za gradnju asfaltne baze u naselju Gromiljak u općini Kiseljak. Ministarstvo je to učinilo usprkos protivljenju mještana MZ-a Gromiljak, naselja gdje se gradi asfaltna baza, ali i općinskih vlasti Kiseljaka koje su također kategorički protiv gradnje spornog objekta koji, kažu, nije predviđen općinskim prostornim planom koji je za općinske vlasti Kiseljaka “sveto pismo” kada je u pitanju gradnja na području ove općine. Radovi na montiranju asfaltne baze, koji su počeli ovih dana, digli su na noge i mještane i predstavnike općinskih vlasti.

Prosvjed mještana

I jedni i drugi na svoj se način bore za zaustavljanje radova, a ne isključuju da bi se nedavno viđen scenarij prosvjeda mještana nekoliko fojničkih naselja zbog gradnje mini centrale na rijeci Željeznici, mogao ponoviti i u Gromiljaku. Mještani MZ-a Gromiljak, njih 256, prilikom najave gradnje asfaltne baze potpisali su peticiju protiv gradnje. Spremni su, kažu, ići i korak dalje, organizirati prosvjede, blokirati ulice. “Što god bude trebalo da bi se zaustavila gradnja, mi mještani smo spremni. Ne želimo buku ni prašinu, već čist zrak i okoliš”, kaže Ivana Vukančić, mještanka Gromiljaka. Mladen Mišurić Ramljak, načelnik općine Kiseljak, podastro nam je brojne dokumente, točnije dopise mjerodavnih općinskih službi i njega osobno upućenih Ministarstvu turizma i zaštite okoliša FBiH s jasnom argumentacijom protiv gradnje asfaltne baze u Gromiljaku. Kako ih je spomenuto ministarstvo sve ignoriralo, Općina Kiseljak pokrenula je tužbu protiv Federalnog ministarstva okoliša i turizma pred Županijskim sudom u Sarajevu.

Zahtjev za prenamjenu

“Prostornim planom općine Kiseljak za razdoblje 2006. - 2026., lokacija na kojoj se gradi asfaltna baza ima status građevinskog zemljišta urbanog područja. Investitor je podnio zahtjev za prenamjenu zemljišta, ali taj zahtjev još nije riješen, odnosno nisu usvojene promjene prostornog plana. Buka koja stresno djeluje na čovjeka te prašina štetne su posljedice rada asfaltne baze”, stoji u primjedbama koje je Branki Đurić federalnoj ministrici zaštite okoliša i turizma, mjesec dana uoči izdavanja okolišne dozvole uputila Služba za gospodarstvo, urbanizam i prostorno planiranje općine Kiseljak. “U ovom je slučaju važno spomenuti da poduzeće Grakop u Gromiljaku instalira staru asfaltnu bazu koja je tim više štetna po okoliš i ljude uz čije kuće se gradi”, kaže načelnik Kiseljaka.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.