SKANDAL

UN obaviješten da Silajdžić ne može zastupati BiH

Foto: arhiva vl
UN obaviješten da Silajdžić ne može zastupati BiH
22.09.2010.
u 08:07
Predsjedništvo BiH nije usvojilo platformu za nastup BiH na 65. zasjedanju Opće skupštine UN-a
Pogledaj originalni članak

Nastup Bosne i Hercegovine na redovitom zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda ponovno će se pretvoriti u skandal.

Stari običaj

Po starom običaju članovi Predsjedništva BiH nisu se uspjeli usuglasiti oko sadržaja platforme, pa danas nitko sa sigurnošću ne zna što će predsjedatelj Haris Silajdžić, govoriti u subotu na skupštini u New Yorku. Savjetnik za vanjsku politiku člana Predsjedništva BiH iz RS-a Danilo Petrović kaže za Večernjak kako je teško unaprijed prognozirati što će biti teme Silajdžićeva nastupa u UN-u. -Predsjedništvo BiH zbog odbijanja hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva nije usvojilo platformu za nastup BiH na 65. zasjedanju Opće skupštine UN-a, tako da Bosna i Hercegovina nema službeni stav o pitanjima koja će biti razmatrana na ovom zasjedanju i bilo kakav eventualni nastup iznošenjem stavova u ime BiH predstavljat će kršenje Ustava BiH i nisu službeni stavovi BiH. Ono što je najvažnije, nastup tog izaslanstva u Općoj skupštini ne proizvodi nikakvo pravno djelovanje i mi smo obavijestili sve relevantne čimbenike, uključujući glavnog tajnika UN-a o tome, kaže Petrović.

Osim što se nisu dogovorili o platformi, članovi Predsjedništva nisu usuglasili niti sastav državnog izaslanstva, pa Petrović zaključuje kako se Silajdžićev odlazak u New York može promatrati samo kao “privatno putovanje”. Iako je iz Predsjedništva najavljeno kako će u državnom izaslanstvu koje prati Silajdžića biti i savjetnica Nebojše Radmanovića, Nina Sajić, Petrović kaže kako nitko iz ovog ureda, pa ni savjetnica Sajić, nije otputovala u New York.

Novi šamar

Nema dvojbe da će cijela ova priča biti novi šamar ugledu BiH u međunarodnoj zajednici. Tim prije što je BiH trenutačno članica Vijeća sigurnosti UN-a, od koje se očekuje maksimalna ozbiljnost pri vođenju vanjske politike. Na žalost, ovakve situacije smo imali i ranije, pa će mnogi reći kako Predsjedništvo BiH završava svoj mandat onako kako ga je i počelo - nejedinstveno.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

BO
boskovic
22:23 22.09.2010.

Bolje da ne ide ionako trabunja bez veze

BO
bolimeuvozasve
07:05 23.09.2010.

e nema mi mrzega politicara u bosni od silajdzica to je pravi islamist