Odlazak

Umro ginekolog koji je “porodio pola Sarajeva”

Foto: VL FOTO
Umro ginekolog koji je “porodio pola Sarajeva”
17.12.2011.
u 17:18
Bio je uz mnoge Sarajlije u najljepšim trenucima, onda kada su na svijet dolazili pripadnici novih naraštaja, ali i u teškim trenucima bolesti, komplikacija...
Pogledaj originalni članak

U Sarajevu je jučer preminuo istaknuti znanstveni radnik, specijalist ginekologije i porodništva i redoviti član ANU BiH, akademik Srećko Šimić (83). Doktor Šimić jedan je od najpoznatijih sarajevskih liječnika, za kojeg se govorilo da je “porodio pola Sarajeva”.

Gotovo do smrti, Šimić je ostao vezan uz svoje zanimanje. Bio je uz mnoge Sarajlije u najljepšim trenucima, onda kada su na svijet dolazili pripadnici novih naraštaja, ali i u teškim trenucima bolesti, komplikacija…

Akademik Srećko Šimić rođen je 1929. godine u Travniku. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1954. godine, specijalistički ispit iz ginekologije i porodništva položio 1961. godine na Ginekološko-akušerskoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Bio je ravnatelj Ginekološko-akušerska klinike od 1974. do 1994. U tom vremenu Ginekološko-akušerska klinika s 10.000 poroda godišnje i s tisućama ginekoloških operacija bila je jedna od najvećih klinika u Europi.

Prvi na prostoru Jugoslavije (1962.) u kliničku praksu uvodi kuldoskopiju i laparoskopiju (u to vrijeme nazvanom celioskopija). U posljednje vrijeme o dr. Srećku Šimiću govorilo se u kontekstu slučaja njegova sina Ognjena, također vrhunskog liječnika, koji je u Hrvatskoj osuđen u poznatoj aferi oko primanja mita. Bio je uz svog sina, koji je cijelo vrijeme tvrdio da je nevin. (oc)

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar bucalo
bucalo
23:32 17.12.2011.

tko ce sad poradjat sarajlije ???????