odlazak heroine

Umrla Sally Ride, prva Amerikanka u svemiru

Foto: AFP
Odbojka na pijesku
24.07.2012.
u 11:10
Ride je s četvoricom kolega 1984. stupila u ''Challenger'', a prizori njihova putovanja u svemir obišli su zemlju i učinili je nacionalnom heroinom
Pogledaj originalni članak

Sally Ride (61), prva Amerikanka koja se otisnula u svemirska prostranstva, umrla je u ponedjeljak nakon višemjesečne borbe s rakom gušterače.

Tog povijesnog lipnja 1983.godine Ride je s četvoricom kolega stupila u ''Challenger'', a prizori njihova putovanja u svemir obišli su zemlju i učinili je nacionalnom heroinom. Otvorila je na taj način vrata mnogim mladim djevojkama koje su željele krenuti njenim stopama i baviti se znanstvenim radom. Nakon odlaska iz NASA-e, sreću je 1987. godine potražila na Sveučilištu u San Diegu, gdje je obnašala dužnost direktorice Kalifornijskog svemirskog instituta.

Pod svojim je imenom osnovala kompaniju za znanstvenu edukaciju koja je mnogim mladim znanstvenicima pružila priliku da se educiraju o svemirskim programima. Njezin doprinos danas je nemjerljiv pa ju je i predsjednik Barack Obama nazvao ''nacionalnom heroinom i snažnim uzorom''.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.