KRIZA

Umirovljenike u BiH ne čekaju bolji dani, mirovine su upitne

Foto: VL FOTO
Umirovljenike u BiH ne čekaju bolji dani, mirovine su upitne
15.11.2010.
u 08:04
Ni nakon isplate listopadskih mirovina, ništa novo - mirovine je u Federaciji Bosne i Hercegovine primilo 366.714 umirovljenika, u prosjeku 338,95 maraka
Pogledaj originalni članak

Ni nakon isplate listopadskih mirovina, ništa novo. Mirovine je u Federaciji primilo 366.714 umirovljenika, primajući u prosjeku 338,95 KM - nedostatnih i za biološki opstanak. Isto je već godinama; najniže redovite mirovine su 296,36, a najviše 1975,71 KM. Nažalost, najviše umirovljenika (više od polovine) prima one najniže. Život umirovljenika u Bosni i Hercegovini je sve teži i bez nade da bi se uskoro to moglo promijeniti.

Godinama bez promjene


Podatak da desetak godina njihova primanja nisu povećana, dok su troškovi života svakim danom veći, doveo je do situacije da više od 70 posto umirovljenika u Bosni i Hercegovini živi na rubu siromaštva. No, ni umirovljenicima u svijetu ne cvjetaju ruže.

Nedavni masovni prosvjedi u Francuskoj zbog namjere vlasti da podigne starosnu granicu za odlazak u mirovinu sa sadašnjih 60 na 62 godine, kao i da isplata pune mirovine počinje tek sa 67 godina životne dobi umjesto trenutačnih 65 – ukazuje na dubinu i složenost problema s kojim se suočava manje-više cijeli svijet. Globalna ekonomska kriza samo je učinila još drastičnijim problem s kojim se svijet suočava već nekoliko desetljeća – kako isplaćivati mirovine? Čak i razvijene zapadne države sve teže nalaze sredstva s obzirom da je, s jedne strane, zbog produženja životne dobi, sve više starih ljudi, a, s druge, zbog pada nataliteta, sve manje mladih. Naime, nije u pitanju samo položaj umirovljenika nego i cjelokupni koncept ekonomije koja treba omogućiti sredstva za rastuću staru populaciju.

Prazni fondovi


U zemljama u tranziciji, uključujući i države na prostoru bivše Jugoslavije, dodatni problem je što su zbog nedomaćinskog poslovanja u prošlosti u velikoj meri ispražnjeni mirovinski fondovi, a teret sadašnjih često neuspješnih reformi prebacuje se na teret umirovljenika. Iako umirovljenici teško žive u cijeloj regiji, sudeći prema visini mirovina, najteže je onima u Federaciji BiH, još gore u Republici Srpskoj. Kako se i očekivalo, od zemalja bivše Jugoslavije, najviše su mirovine u Sloveniji, slijedi Hrvatska, Crna Gora, Srbija i na kraju BiH. Kada se govori o odnosu plaća i mirovina, od BiH lošije stoji Hrvatska. Dok u FBiH mirovine čine 43 posto prosječne plaće radnika, u Hrvatskoj su one za dva posto manje. U najpovoljnijem su položaju umirovljenici u Srbiji, gdje umirovljenici dosežu 65 posto prosječne plaće radnike. Slijedi Slovenija sa 61 te Crna Gora 54 posto.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.