IZLAZE NA ULICE

Umirovljenici traže povećanje i redovitu isplatu mirovina

Foto: Milan Ilić
Umirovljenici traže povećanje i redovitu isplatu mirovina
17.08.2013.
u 11:38
Aktualna vlast, tvrde u Savezu umirovljenika FBiH, radi stalno protiv Mirovinskog fonda, tražit ćemo ukidanje Zakona o medicinskom vještačenju
Pogledaj originalni članak

Nezadovoljni iznosom i stalnim kašnjenjem s isplatama mirovina, Udruženje umirovljenika Federacije BiH 24. rujna okuplja se ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu, gdje će iskazati svoj revolt naspram ponašanja aktualne federalne vlasti. Iako im je više puta iz Mirovinskog fonda FBiH, ali i federalne Vlade, rečeno da je to u ovakvoj financijskoj situaciji “nemoguća misija” umirovljeničke udruge tražit će povećanje mirovina za deset posto. Predsjednik Saveza udruženja umirovljenika FBiH Omer Omerefendić, u izjavi za “Večernjak” kaže kako je njihov zahtjev za povećanjem mirovina opravdan, jer je iznos mirovina rastao prije pet godina i da pravdanje Vlade kako nema novca nije uopće argumentirano. “Oko 235.000 umirovljenika u Federaciji BiH danas gladuje. Za tu populaciju smrtnost, prema evidencijama koje dobivam, skoro 100 posto je povećana. Za pet godina došlo je do uvećanja mirovina za pet posto, dok su troškovi života uvećani za više od 100 posto”, ističe Omerefndić. Oni su u razgovoru s predsjednikom Vlade FBiH iznijeli svoj prijedlog mjera koji bi doprinio punjenju proračuna Mirovinskog fonda FBiH. Prema tvrdnjama Saveza udruženja umirovljenika FBiH potrebno je pojačati instrumente kontrole uplata u mirovinski i druge fondove. Treba smanjiti sivu ekonomije i rad na crno, pojačati uplatu doprinosa. Situacija je, prema tvrdnjama Omera Omerefendića, kritična, a isplata mirovina kasni po pet ili deset dana. Predsjednik Saveza udruženja FBiH ističe kako vlast uopće ne pomaže Zavod MIO Federacije BiH koji se nalazi u lošoj situaciji.

“Federalna vlast je svakodnevno svojim postupcima i odlukama dodatno usložnjava. Usvajanjem izmjena Zakona o Institutu za medicinsko vještačenje, kap je u prepunoj čaši.

Usvojenim izmjenama federalni Zavod MIO mora platiti unatrag medicinska vještačenja koja su, po još važećem Zakonu o Institutu za medicinska vještačenja, obveza županijskog i federalnog proračuna. Tražit ćemo poništenje ove odluke”, poručuje Omerefendić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.