SAMO U BIH

Ukupan broj onih koji traže posao približan broju radnika

Foto: VL FOTO
Ukupan broj onih koji traže posao približan broju radnika
16.04.2011.
u 16:31
BiH ima najmanju stopu radno aktivnog stanovništva u regiji, svaki deveti zaposlenik radi skraćeno radno vrijeme
Pogledaj originalni članak

Od svih zemalja jugoistočne Europe Bosna i Hercegovina ima najmanju stopu radno aktivnog stanovništva. Prema službenim podacima službi za zapošljavanje s prostora ove regije, Srbija, Hrvatska i Bugarska samo su neke od zemalja koje se mogu pohvaliti većom radnom aktivnošću svog stanovništva nego BiH.

U BiH je radno aktivno samo 54 posto stanovništva u dobi od 15 do 65 godina, što znači da više od polovine građana u radno produktivnoj dobi ne radi.

Aktivne žene

Posebno je alarmantan podatak o niskoj stopi radnog aktivnih žena. Tek 41,1 posto, odnosno svaka treća žena u produktivnoj životnoj dobi radi. Usporedbe radi, u Hrvatskoj je radno aktivno 61,2, u Srbiji 58,8, a u Bugarskoj čak 65,5 posto stanovništva od 15 do 65 godina starosti. Preko 60 posto radno aktivnog stanovništva imaju i Makedonija, Crna Gora i Slovenija.

Promatrano po dobnim skupinama, država BiH procentualno ima najviše radno aktivne populacije starosti od 25 do 49 godina. S druge strane, među mladima u dobi od 15 do 24 godine BiH ima tek 33 posto radno aktivnih. Kako sada stvari stoje, male su šanse da se u skorije vrijeme promjene na bolje ovi podaci.

Tržište rada

Koliko je tržište rada u BiH slabo potvrđuje i podatak da ni dio onih koji rade nemaju puno radno vrijeme. Svaki deveti zaposlenik u Bosni i Hercegovini radi skraćeno radno vrijeme. Oko 87 tisuća ljudi svojevoljno ili zbog drugih razloga nisu potpuno angažirani na svojim radnim mjestima.

Oni su u znatnoj manjini u odnosu na oko 755 tisuća zaposlenih s punim radnim vremenom. No, za mnoge je i skraćeno radno vrijeme veliki uspjeh imajući u vidu da živimo u zemlji u kojoj je ukupan broj onih koji traže posao približan broju radnika.

Gledano po entitetima, više radnika sa skraćenim radnim vremenom je u Federaciji BiH, nego u Republici Srpskoj.

Potpuno je jasno da je ekonomska aktivnost u BiH takva da će vrlo brzo jaz između naše zemlje i ostatka regije biti takav da će i odlazak na sezonski posao u Crnu Goru ili Hrvatsku biti veliki uspjeh za 46 posto radno neaktivnih osoba.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.