Konačna odluka

Ugašena Hercegovačka banka koju je blokirao visoki predstavnik

Foto: Stojan Lasić
Ugašena Hercegovačka banka koju je blokirao visoki predstavnik
13.07.2012.
u 09:32
Banka je ugašena kako bi se zaustavila Hrvatska samouprava
Pogledaj originalni članak

Agencija za bankarstvo Federacije BiH (FBA) ukinula je dozvolu za rad Hercegovačke banke iz Mostara koja je duže od 11 godina bila pod privremenom upravom nakon što je međunarodna uprava naložila njezinu blokadu sumnjajući u zloporabe, nedugo nakon pokretanja političkog projekta Hrvatske samouprave kojim je HDZ BiH nastojao osporiti tadašnju vlast u BiH. Kako je priopćeno iz FBA tijekom privremene uprave poduzimani su napori na očuvanju imovine i iznalaženju potencijalnog investitora za prodaju, spajanje, pripajanje ili dokapitalizaciju banke.

Nema uvjeta

“Budući banka u proteklom razdoblju nije ispunila minimalne zakonske uvjete za poslovanje, Agencija za bankarstvo FBiH je ukinula bankarsku dozvolu za rad Hercegovačke banke d.d. Mostar, otvorila postupak likvidacije i za likvidacijskog upravitelja imenovala Nikolu Fabijanića”, navodi se u priopćenju. Privremena uprava u Hercegovačku banku d.d. Mostar uvedena je odlukom Visokog predstavnika Wolfganga Petritscha. To je prvi i jedini slučaj da je jedan gospodarski gigant kakva je tada bila Hercegovačka banka uništena tenkovskim upadom i navodnom revizijom koja nije otkrila nikakve značajnije nepravilnosti. 
Za navodne zloporabe u Hercegovačkoj banci i pronevjere proračunskog novca iz RH koji je stizao za Hrvate u BiH vođen je sudski postupak protiv bivšeg člana BiH Predsjedništva i predsjednika HDZ-a BiH Ante Jelavića.

Odgovor na pobunu

On je prvostupanjskom odlukom suda osuđen na desetogodišnju zatvorsku kaznu nakon čega se sklonio u Hrvatsku. Prizivno vijeće poništilo je tu presudu i naložilo novo suđenje, koje nikada nije nastavljeno. HDZ BiH je 3. ožujka 2001. proglasio Hrvatsku samoupravu u BiH kojom je nastojao osporiti vlast u BiH, a sumnjalo se da je novac za financiranje vojnika u okviru Vojske BiH koji su bojkotirali tu vlast stizao iz Hercegovačke banke.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

OL
oldday
12:49 13.07.2012.

I tako VL lamentira nad sudbinom jedne bake koja je radila protiv ustavnog uređenja jedne države, koja je ilegalno finansirala vojsku, koja je služila za pranje novca, koju je opljačkao HDZ-ov politički vrh... Za redakciju VL-a i tzv. novinara Zorana Krešića, članak 22 iz kodeksa časti hrvatskih novinara: 22. Novinar, kao i svaki građanin, ima pravo na političko i drugo opredjeljenje. On, međutim, u svom djelovanju zauzima profesionalnu distancu prema aktualnim zbivanjima, što je jedan od preduvjeta za objektivno i profesionalno izvještavanje o događajima.

JO
Jozokatin
13:57 13.07.2012.

Što to znači za štediše?