Teško oboljeli pacij

Udruge ogorčene zbog obustave kemoterapija, vlasti obećavaju

Foto: Antonio Bronić/VLM
Udruge ogorčene zbog obustave kemoterapija, vlasti obećavaju
12.05.2010.
u 10:42
Duže od 20 dana u bolnicama nedostaje citostatičkih lijekova, zbog čega je zaustavljeno liječenje pacijenata
Pogledaj originalni članak

Udruge koje pomažu oboljelima od najtežih malignih bolesti izrazile su ogorčenost zbog nedostatka citostatika koji su od ključne važnosti za oporavak bolesnika. Iz spomenutih udruga su upozorili kako je u nekoliko navrata po nekoliko dana nedostajalo citostatičkih lijekova, no odnedavno nekoliko citostatika nedostaje u bolnicama duže od dva tjedna. Iz ovih udruga upozoravaju kako je od ključne važnosti provesti reforme kako bi se lijekovi, naročito skupi, oslobodili poreza na dodanu vrijednost kako bi najugroženijim građanima bilo olakšano liječenje. Upozoravaju i da su sve bolnice u minusu otkako je uveden sustav PDV-a, što se najviše osjetilo na nabavi skupih citostatičkih lijekova.

Problem s nabavom citostatika nastupila je jer je propao jedan javni natječaj na koji se nitko nije javio, ali ponajprije zbog komplicirane procedure preregistracije svakog pojedinačnog lijeka koje su dosad registrirale entitetske agencije za lijekove, a sada taj cijeli posao mora obaviti državna agencija. Jedina dobra vijest za teške bolesnike je što je u Federaciji BiH konačno ukinuta lista čekanja za herceptin, citostatik za liječenje karcinoma dojke.

Iz Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja istaknuli su da će ubuduće ograničiti pojedine programe zdravstvenog osiguranja kako ne bi trpjeli radioterapija, nabava citostatika, dijalizirani pacijenti i drugi lijekovi za teške bolesnike.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.