agresivni učenik

Učenik (10) tuče učiteljicu i cijeli razred. I nitko mu ništa ne može!

Foto: Arhiva VL
Učenik (10) tuče učiteljicu i cijeli razred. I nitko mu ništa ne može!
02.09.2012.
u 12:00
Roditelji 22 učenika odlučili su stoga sutra djecu ne poslati na nastavu jer znaju da nasilni dječak svaki dan istuče barem jednog učenika. Ne treba mu povod, udara šakama, nogama, a ne zazire ni od udaraca stolcima i stolovima
Pogledaj originalni članak

Više od polovice učenika 4. razreda Osnovne škole Ante Kovačića u zagrebačkom naselju Špansko sutra, prvog dana nastave, neće otići u školu. U klupe ih ne puštaju roditelji jer traže da se napokon riješi problem s kojim se njihove kćeri i sinovi, njih 22 u razredu, suočavaju već dvije godine – baš svaki dan, kako naglašavaju zlostavlja ih, fizičko i verbalno, desetogodišnji suučenik D.H.T.

Tučnjave bez ikakva povoda

Maloljetnom nasilniku, inače odličnom učeniku, nitko ne može stati nakraj, za maltretiranje mu ne treba povod, a za fizički obračun ne bira sredstva – šakama udara u trbuh, vuče za kosu, gađa stvarima, a ne zazire ni od udaranja stolcima i stolovima. Školarci su u dvije godine, koliko su izloženi nasilništvu, već navikli kući dolaziti uplakani, s modricama, a brojni su se zbog straha tek nedavno povjerili roditeljima. Problematični učenik u spomenuti razred stigao je prije dvije godine i, kako doznajemo, odmah pokazao “zube”.

– Iako su se učenici, čim je došao u školu, počeli žaliti, vjerovali smo da je takvo ponašanje odgovor na promjenu sredine i da će to prestati, no on je postajao samo gori – kaže otac djevojčice (podaci poznati redakciji) koja je u trenutku kad je nasilni učenik nasrnuo na školskog kolegu krenula po pomoć, no ubrzo ju je D.H.T stigao i uhvatio za vrat. Bila je to poruka koju je dobro razumjela – nikada joj više neće pasti na pamet da ga poželi izdati. Krivo! Primjeri drugih desetogodišnjaka koji s D.H.T. dijele učionicu šokantni su – jednog redovito pljuska i vuče za kosu, drugi je, nagnut nad bilježnicom dobio stalkom za kišobran u glavu, djevojčicu, znatno slabiju od sebe, klupom je pritisnuo uza zid, udarajući je šakama i nogama po cijelom tijelu. Detaljni opisi školaraca, a onda i potvrde ostalih učenika koji od straha nisu uspjeli pomoći žrtvi na koju se namjerio toga dana, natjerali su roditelje da uzmu stvari u svoje ruke. Sa slučajem su upoznate sve institucije – od škole, centra za socijalnu skrb, Ministarstva obrazovanja i Agencije za školstvo, no osim birokratskih evidencija, ništa nije napravljeno da se nasilje zaustavi. Dapače, roditelji upozoravaju da je i otac učenika “kratka fitilja“.

– Na roditeljskom sastanku otac maloljetnog nasilnika verbalno je napao učiteljicu i otad je sin postao još gori. Uostalom, krajem školske godine D.H.T. dobio je ukor jer je fizički nasrnuo na učiteljicu – kažu roditelji. Učiteljica Ljiljana Kahlina o slučaju ne želi govoriti, a otac učenika poručuje – nasrtaja na učiteljicu nikada nije niti bilo.

– Nemam komentara – poručuje učiteljica. Ništa rječitiji nije bio ni ravnatelj škole Jozo Hrga. Dapače, na naš se poziv uvrijedio i poručio: “Kako vam pada na pamet zvati me na moj slobodan dan? Mi u školi imamo svoje priopćenje i ako bude trebalo, dat ćemo ga medijima.” O slučaju je obaviješten i Centar za socijalnu skrb, no o detaljima, kažu, ne smiju izlaziti u javnost jer je riječ o maloljetnoj osobi. Roditeljima je prekipjelo – ako nasilnika ne mogu izolirati iz sredine, odlučili su izolirati svoju djecu i upisati ih u susjednu školu – Tituša Brezovačkog. Bezuspješno! Molbe su slali pojedinačno, ali s jasnim ciljem – formirajte novo razredno odjeljenje za ostale učenike.

Ne može se seliti grupa učenika

– Odbijeni smo uz objašnjenje da je raspored razrednih odjeljenja gotov. Želimo upozoriti na problem u kojemu zakon očito štiti nasilnika – kažu uglas roditelji. Baš prema zakonu, nasilnog dječaka bez pristanka roditelja ne smije se prebaciti u drugi razred, kao ni u drugu školu.

Ministarstvo je zatražilo od OŠ T. Brezovačkog da još jedanput razmotri zahtjev roditelja i mogućnost upisa djece. Ističemo da se vezano uz probleme zbog kojih roditelji traže preseljenje svoje djece već dulje vrijeme poduzimaju odgovarajuće mjere – odgovorili su iz Ministarstva. Ističu da su svi u školi A. Kovačića dužni poduzeti mjere koje je odredila Agencija za odgoj i obrazovanje i inspekcija te uz pomoć osobnog pomoćnika kojeg je angažirao Gradski ured kao i uz pomoć Centra za socijalnu skrb omogućiti pozitivno okruženje za rad učenika u navedenom razredu. Roditelji prozvanog dječaka sve optužbe odbacuju.

-Naše dijete zapravo je žrtva izlagana diskriminaciji, te opasnim oblicima, pri čemu su i škola i druge institucije suodgovorne za postojeće stanje. Važan detalj koji oslikava stvaran uzrok problema ogleda se u činjenici da je nama cijelu proteklu školsku godinu, od strane učiteljice, bio zapriječen dolazak na roditeljske sastanke. Supruga je, u visokom stupnju trudnoće, bila izložena verbalnom i umalo fizičkom maltretiranju od grupe roditelja, te same učiteljice, koja se tome nije suprotstavljala, već je to svojim ponašanjem čak i omogućila. Postojanje takvog stanja utvrdio je i inspektor, koji je, po podnošenju naše prijave Dječjoj pravobraniteljici, izvršio nadzor – zaključio je otac dječaka.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.