HRVATSKE KOALICIJE

U više općina zajedno do mjesta načelnika i vijeća

Foto: Arhiva VL
U više općina zajedno do mjesta načelnika i vijeća
02.02.2012.
u 09:41
Podjele su na posljednjim izborima učinile da od većine u općinskim vijećima i načelničkih pozicija s više od 25 općina, sada tek imaju većinu u 17 općina
Pogledaj originalni članak

Nakon nedavne najave bloka koji je okupljen oko Hrvatskog narodnog sabora da se počelo razgovarati oko zajedničkog nastupa na općinskim izborima koji se očekuju u listopadu ove godine, započeli su i razgovori dijela stranaka potpisnica Platforme oko slične mogućnosti u pojedinim općinama.

Dvije grupacije

Međutim svako istupanje izvan širih koalicija i ponajprije imajući na umu rezultate posljednjih općih izbora dovelo je do daljeg slabljenja pozicije Hrvata na što su, na svojevrstan način, upozorili i biskupi navodeći dramatične podatke oko smanjenja broja katolika. Zbog toga se u dijelu političkih stranaka razmatra inicijativa da se unatoč velikim razlikama i podjelama HNS-ovaca i stranaka platforme ipak pokuša okupiti kreševska šestorka koja bi proširila utjecaj i time spriječila da se dogodi scenarij s posljednjih općinskih izbora. Posebno je to značajno zbog općina u srednjoj Bosni gdje su Hrvati zbog podijeljenosti u odnosu na četiri godine prije, izgubili čak četvoricu načelnika općina.

Sarajevo, Tuzla

To se dogodilo u Novome Travniku, Busovači, Jajcu i Uskoplju gdje su Hrvati zbog svojih podjela na najbolji mogući način osjetili da takve poruke kažnjavaju birači iz drugih naroda, ali i sami Hrvati koji su se u značajno manjem broju odazvali na općinske izbore. U Srednjobosanskoj županiji su jedino načelničke pozicije Hrvati održali u malim Dobretićima, Vitezu, Kreševu i Kiseljaku. Koliko god malen broj Hrvata bio u postotcima u Sarajevu na izborima 2008. je u općini Novi Grad nedostajalo tek nekoliko promila da HDZ uđe u tamošnje općinsko vijeće. Dakako da su s ovom strankom zajedno išli HDZ 1990 ili pak HSP. Najbolje pak rezultate koje su se onda reflektirale i na pozicije u općinskim vijećima Hrvati su ostvarili prije svega u općinama u Bosanskom Brodu ili Derventi, Pelagićevu u RS-u. Zbog toga su tamo dobili mjesta predsjednika općinskih vijeća. Podjele su kobno djelovale u općinama poput Konjica, Vareša, Tuzle ili Kaknja gdje su dva HDZ-a uglavnom išli odvojeno na izbore. Posebno važna tema je Mostar gdje bošnjačka strana strahovima nastoji motivirati birače vodeći kampanju i prije samoga početka.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

JA
Jajčanin
10:58 02.02.2012.

E ovako. U Jajcu su HDZ-ovi zasr.ali još 2004. svojim debilskim podjelama kad su Hrvati mjesto načelnika izgubili za svega 20-ak glasova. Onda su se skastili 2008., te koalcija te ovo te ono, ali su se skastili i Bošnjaci i na pitanjejelegalan način opet dobili načelnika. A realno, HDZ-ovi su i zaslužili 8-godišnju pauzu od vlasti. Ali još gluplja stvar se 2008. desila u Novom Travniku, kada su i tamo Hrvati (HDZ-ovci) koji su imali 4 godine da se nauče na jajačkom primjeru izgubili načelnika zbog svojih podjela. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se stvari odvijati ove godine, s obzirom na trenutnu političku situaciju i HNS i Platformu.

DU
Deleted user
12:45 02.02.2012.

novi travnik je imao 3 kandidata hrvata i dobili su Lendu, a prije lende nacelnik je bio pokojni Marko Vidak iz NHI-ja. A busovača je popušila takodjer zbog dva kandidata. na glupost je Srednjobosanka zupanija izgubila mjesto u Domu naroda Federalnog parlamenta i time otvorila prostor carolinki. U glavnom papanska politika pa čak i nagrađena (Lovrinović postao prva faca politike u cijeloj Bosni)

DU
Deleted user
10:42 02.02.2012.

dobro bi bilo da cijenjeni novinari kad nešto analiziraju da se malo upuste u detaljniju analizu stanja. Priča o načelniku Uskoplja je šupljak, tu su Bošnjaci većina i jednom ih se iznenadilo kad su imali vise kandidata. drugo jajce je većinom bosnjačko i odavno tamo nema načelnika hrvata. kad su u pitanju ostale općine u varešu, kaknju hrvati imaju predsjedatelje vijeća i povećavaju broj glasova, ostalih stranaka HSP, NHI HDZ 1990 gotovo da tamo i nema