PORAŽAVAJUĆE

U tri hercegovačke županije tek 20 posto novih poduzeća

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
U tri hercegovačke županije tek 20 posto novih poduzeća
17.09.2010.
u 10:12
U Mostaru registrirana 34 poslovna subjekta, 16 u Livnu te 15 u Š. Brijegu
Pogledaj originalni članak

Drastične razlike u broju registriranih poslovnih subjekata u pojedinim županijama, pokazuju kako gospodarska situacija nije ista u svim dijelovima Federacije BiH. Podaci za prva tri mjeseca ove godine svakako ne daju potpunu sliku, ali su prilično siguran pokazatelj trendova u pojedinim županijama. Na općinskim sudovima u Federaciji u prvom tromjesečju ove godine registrirana su ukupno 374 nova poslovna subjekta, a više od 40 posto njih otpada na Sarajevo. U mjerodavnom sudu u Sarajevu registrirano je 146 novih poslovnih subjekata.

Ovaj podatak ne iznenađuje, jer je Sarajevo kao najveći grad i ujedno administrativno sjedište države, najpogodniji za pokretanje bilo kakvog biznisa. Daleko iza Sarajeva, ali znatno ispred većine ostalih županijskih središta je Zenica, u čijem je općinskom sudu registrirano 45 novih poduzeća. Osim što je središte mnogoljudne županije, Zenica je nakon oporavka nekoliko velikih poduzeća ponovno postala gospodarski zanimljiva destinacija. Štoviše, tamo je najdalje odmaknuo proces pojednostavljenja procedure registracije poslovnih subjekata, pa ne čudi što su mnogi biznismeni odlučili u nove pothvate krenuti upravo iz Zenice. Prilično blizu Zenice je Tuzla, gdje su registrirana 42 nova poslovna subjekta.

Slijedi Bihać s 37 te Mostar s 34 i Travnik s 29 novih poduzeća. Međutim, Hercegovci imaju razloga za brigu, jer je u tri hercegovačke županije zajedno tek oko 20 posto svih novih poduzeća u Federaciji. Osim 34 poslovna subjekta u Mostaru, registrirano je i 16 poduzeća u Livnu, te 15 u Širokom Brijegu. Potvrda pada poslovnih aktivnosti u većini županija najbolje se oslikava na primjeru dvije najmanje i ujedno najsiromašnije županije, Posavskoj i Bosanskopodrinjskoj. Za tri mjeseca u Općinskom sudu u Orašju registrirano je samo osam novih poslovnih subjekata, dok je u Goraždu svaka nova tvrtka prvorazredno iznenađenje.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.