VITEZ

U tri godine prodano svega 100 stanova

Foto: VL FOTO
U tri godine prodano svega 100 stanova
03.05.2011.
u 11:14
U općini Vitez u godinama nakon završetka rata nije sagrađena nijedna stambena zgrada, postoje zainteresirani investitori, ali nema realizacije
Pogledaj originalni članak

Iako Vitez spada među najrazvijenije općine u BiH, iako ima više zaposlenih nego prije rata, u ovom gradu u poraću nije sagrađena nijedna stambena zgrada.

Predviđene lokacije

Istina, jedna zgrada u središtu grada čija je izgradnja pred rat bila u završnoj fazi, poslije rata je završena te je

30 stanova i poslovni prostori useljeno. I to je sve kada je u pitanju takav vid stambene izgradnje. Zašto je to tako? Zašto u Vitezu nema izgradnje stambenih zgrada iako za to postoje predviđene lokacije, a jednu od njih, s potrebnim dozvolama, na natječaju je još prije 2-3 godine dobio zainteresirani investitor. No, čini se, te zainteresiranosti je nestalo i osim ograde na parceli nikakvih drugih radova nije bilo i nema ih. Međutim, razloge za takvo stanje baš i nije teško dokučiti ako se „poslože“ neke druge informacije i činjenice i saznaju podaci i razlozi koji na takvo stanje „nezainteresiranosti“ utječu.

Cijene visoke

Naime, prema podacima do kojih smo došli od nekolicine oglašivača, ali i u agenciji koja posreduje u prodaji stanova i drugih nekretnina, razlozi za spomenuto stanje je daleko veća ponuda stanova od potražnje. Jer, trenutno se u Vitezu, u gradskom središtu, prodaje stotinjak stanova, a zainteresiranih (solventnih) kupaca je daleko manje. A to nam potvrđuje i voditeljica Javnog stambenog poduzeća Vitez stan Dubravka Krgović. - U protekle tri godine u Vitezu je prodano nešto manje od stotinu stanova iako ih je na tržištu bilo daleko više, kaže nam voditeljica Krgović. Naravno, na takvo stanje djelovala je, i još uvijek djeluje recesija, ekonomska kriza, strah od gubljenja radnoga mjesta, ali i vrlo nepovoljni krediti i kada je kamata u pitanju ali i pooštreni uvjeti dodjele kredita koje banke propisuju, ali i cijene koje su mnogim zainteresiranim kupcima nepremostiva prepreka. Istodobno, prodavači stanova misle da su cijene preniske i ne spuštaju ih.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.