Inicijativa

U Travniku 2000 potpisa protiv prodaje Plave vode

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
U Travniku 2000 potpisa protiv prodaje Plave vode
08.05.2010.
u 13:48
Vitežani vide rješenje u gradnji novoga vodovoda za općinu iz Kruščičke planine
Pogledaj originalni članak

Regionalni vodovod Plava voda kreditirala bi europaska investicijska banka s 15 mil. eura na 15 godina, a vodu bi dobili Travnik, Zenica, Novi Travnik, Vitez i Busovača. Viteški su biznismeni predložili rekonstrukciju postojeće mreže i izgradnju novog vodovoda. Prije 10 godina na Plavoj vodi u Travniku postavljena je mramorna ploča o početku radova na zgradnji regionalnog vodovoda. Investiciju vrijednu desetak mil. eura trebala je voditi tvrtka Alpine BH, koja je dobila koncesiju na izvorište u trajanju od 50 godina.

Visoka cijena

Zbog visoke cijene vode u to vrijeme koja se kretala između 2 i 2,5 KM po prostornom metru cijeli projekt je propao, a Alpine BH i dalje je zadržala koncesiona prava na izvorište koje je i najposjećenije turističko izletište u Središnjoj Bosni. Nedavna ponuda Europske investicijske banke da plasira 15 mil. eura kredita za regionalni vodovod Plava voda kojim bi Zenica dobila 400 l vode u sekundi, Travnik 100 l, Busovača i Vitez i Novi Travnik po 50 l/s bila je više nego iznenađenje. OV Vitez nije prihvatilo ponudu. Udruge građana pokrenule su peticiju u Travniku protiv prodaje Plave vode. - Za dva dana prikupili smo 2000 potpisa, kaže Đulaga Karić iz Regionalnog razvoja SBŽ. Vitežani pak, posebno poslodavci razmišljaju dugoročnije. Njihov prijedlog da ne smetaju prolazak trasi vodovoda kroz Vitez dijele i drugi građani ali da moraju izvršiti rekonstrukciju postojeće mreže koja ima gubitke od 60 posto i zamijeniti azbestne cijevi.

Novi vodovod

- Prijedlog je pokrenuti izgradnju novog vodovoda iz Kruščičke planine. Projekt je urađen i za 15 godina riješili bi problem vodoopskrbe, kaže Dragan Stojak direktor Vitkoma. Prema ugovoru o financiranju, Vitez bi za 50 l/s vode trebao platiti 3,8 mil. KM.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.