DOBAR POSLOVNI POTEZ

U ponedjeljak na burzi dionica Luke Ploče

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
U ponedjeljak na burzi dionica Luke Ploče
01.10.2011.
u 08:00
2016. Uložit će 371 milijun kuna i nakon 2016. postati jedna od modernijih luka na Mediteranu.
Pogledaj originalni članak

Trenutačno najviša kotacija Zagrebačke burze, Službeno tržište, od ponedjeljka dobiva novog ‘člana’ Luku Ploče. Posljednja kompanija koja je svoje dionice, a samim time i razinu transparentnosti, podigla na višu razinu bio je potkraj rujna prošle godine AD Plastik.

– Dobrovoljaca koji žele povećati transparentnost ima i to je izniman događaj za tržište – izjavila je Ivana Gažić, predsjednica uprave ZSE. Ističe kako se kompanije teško odlučuju za odlazak na burzu, a za to nema razloge jer primjer Luke Ploče dokazuje da to može biti dobar potez.

Luka Ploče u lipnju ove godine krenula je u dokapizalizaciju javnom ponudom dionica. Ulagačima su bile ponuđene 200.353 dionice, čime je prikupljeno 170,3 milijuna kuna svježeg kapitala. Najveći ulagači bili su domaći mirovinski fondovi, koji u kupili 49 posto novih dionica, slijede banke sa 22 posto i investicijski fondovi sa 15 posto. Fizičke osobe kupile su osam posto, što je, prema riječima Zorana Košćaka, člana Uprave Raiffeisen banke, koja je bila i aranžer izdanja, optimističan pokazatelj za tržište.

– Osim velikih investitora, bilo je više od 500 fizičkih osoba koje su sudjelovale u javnoj ponudi.To je razlog za optimizam jer se hrvatski građani polako vraćaju na tržište kapitala – kazao je Košćak. – Nama nije trebao kapital za redovito poslovanje, nego za pokretanje investicijskog ciklusa. Zbog toga će Luka Ploče nakon 2016. godine postati jedna od najmodernijih luka na Mediteranu – kazao je predsjednik uprave Luke Ploče Ivan Pavlović. Prema planu, Luka Ploče će do 2015. godine investirati 371 milijun kuna.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.