stroncij-90

U podzemnim vodama oko Fukushime toksični izotop

Foto: Reuters/Pixsell
Fukušima (1)
Foto: Reuters/Pixsell
Fukušima (1)
Foto: Reuters/Pixsell
Fukušima (1)
19.06.2013.
u 09:57
Tokijska kompanija za električnu energiju Tepco objavila je da je testiranje pokazalo da je stroncij- 90 bio prisutan u 30 puta većoj količini od zakonski propisane. Također je pronađena povišena razina radioaktivnog izotopa tricija.
Pogledaj originalni članak

Visoke razine toksičnog radioaktivnog izotopa pronađene su podzemnim vodama oko japanske nuklearne elektrane Fukushima, rekao je jedan njezin operater, javlja BBC.

Tokijska kompanija za električnu energiju Tepco objavila je da je testiranje pokazalo da je stroncij- 90 bio prisutan u 30 puta većoj količini od zakonski propisane.

Također je pronađena povišena razina radioaktivnog izotopa tricija.

Nuklearna elektrana, koja je 2011. godine stradala u potresu i tsunamiju nedavno je imala problema sa curenjem vode i nestancima struje. Tsunami je oštetio sustave za hlađenje reaktora, tako da se sada koristi voda koja se pumpa u reaktore kako bi ih ohladila, ali Tepco sada ima problem sa sigurnim pohranjivanjem kontaminirane vode,a objavljeno je i nekoliko izvještaja o curenju iz cijevi i spremnika.

Stroncij- 90 nastaje kao nusprodukt nuklearne fisije. Testovi su pokazali da je razina stroncija u podzemnim vodama oko postrojenja Fukushima porasla 100 puta od kraja prošle godine, rekao je Toshihiko Fukuda, zaposlenik Tepca.

Tricij je pronađen osam puta iznad dopuštene razine. 

>> Iz spremnika u Fukushimi iscurila radioaktivna voda

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.