slučaj horvatinčić

U panici vikao skiperu: Sudar s jedrilicom, ima mrtvih!

Foto: 'Nino Strmotic/PIXSELL'
U panici vikao skiperu: Sudar s jedrilicom, ima mrtvih!
03.09.2011.
u 12:00
Horvatinčićevi odvjetnici tvrde da je on i dalje u velikom šoku te da ima zdravstvenih teškoća. Samo ih je gledao i šutio, ništa ne govoreći
Pogledaj originalni članak

Sudar s jedrilicom, ima mrtvih, hitno zovi policiju, govorio mi je paničnim glasom Tomislav Horvatinčić kad me nazvao, prepričao je jučer na Županijskom sudu u Splitu skiper Saša Kvarantan, jedan od svjedoka saslušanih u istrazi protiv Tomislava Horvatinčića zbog pomorske nesreće u kojoj su u naletu njegova glisera 16. kolovoza kod otočića Maslinovika u blizini Primoštena poginuli supružnici Salpietro iz Padove.

Radi za Keruma

U svom je iskazu Kvarantan, inače Kerumov skiper, kazao i da je po Horvatinčićevu glasu zaključio da je šokiran, a kad ga je viši sudski savjetnik Saško Gurski upitao da pojasni kakav je to bio šok, rekao je: "Bio je više mrtav nego živ."

Kvarantan je jedan od šestero svjedoka, prvih koji su pozvani da daju iskaz o Horvatinčićevu slučaju na sudu u Splitu. Naime, saslušanje svjedoka je od splitskog, zagrebačkog i pulskog suda zatražio šibenski istražni sudac Branko Ivić. Pred njim će, pak, u ponedjeljak iskaze dati petero svjedoka iz Šibenika, dok će svjedoci u Zagrebu, među njima i Anica Đerđe Dilber, Horvatinčićeva suputnica iz glisera, biti saslušani 13. rujna. Zasad je predloženo saslušavanje 18 svjedoka, no opunomoćenica obitelji Salpietro, riječka odvjetnica Anamari Laškarin, već je najavila da će zatražiti da se uz predložene saslušaju još i pomorski policajac koji je prvi stigao na mjesto nesreće, a koji, tvrdi, nije na popisu predloženih, te Davor Jelavić, pročelnik u zagrebačkoj gradskoj upravi, kojega je Horvatinčić nazvao nakon nesreće, a o čemu imaju saznanja iz medija.

Iskaze su dali i djelatnici tvrtke Navigare koji su spašavali Horvatinčićev gliser. Šef, inače vlasnik tvrtke, poslao ih je na mjesto nesreće, ispumpali su brod, ronilac je sanirao oštećenje, a potom su ga oteglili do marine Kremik. Tko je zvao šefa zbog spašavanja glisera, policija ili Horvatinčić, nisu znali reći, no odgovoriti na pitanje znat će Neven Čikeš, vlasnik tvrtke, koji se jučer nije pojavio na sudu, pa će iskaz dati u ponedjeljak.

Zanimljiv je bio i iskaz Splićanina Nenada Teklića koji je kazao da ga je Horvatinčić toga dana dva sata prije nesreće nazvao da bi mu osigurao vez na Hvaru predvečer.

Nije se javio

Kasnije poslijepodne na mobitelu je vidio da ga je Horvatinčić zvao i netom poslije nesreće, no nije mu odgovorio na poziv jer je u to vrijeme vodio drugi telefonski razgovor. Iskaz je dao i splitski policajac Jozo Vulić kojega je prije saslušani svjedok Kvarantan nazvao nakon što ga je Horvatinčić zvao i kazao mu za nesreću. Potvrdio je da je on nazvao šibensku policiju, jer nesreća nije bila na području njegove, splitske, nadležnosti.

- Zadovoljni smo što su se svjedoci odazvali sudu. Iako to nisu ljudi koji imaju neposredna saznanja o događaju, njihovi su iskazi u prilog našeg branjenika - kazao je Velimir Došen koji uz odvjetnika Branka Baicu vodi Horvatinčićevu obranu. Nakon ispitivanja, odvjetnici su htjeli Horvatinčića obavijestiti o sadržaju iskaza, no on je, tvrde odvjetnici, bio u teškom psihičkom stanju.

- Horvatinčić je i dalje u velikom šoku i ima zdravstvenih teškoća. Uglavnom je samo šutio i nije mu dobro - rekli su odvjetnici.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar bucalo
bucalo
14:57 03.09.2011.

progovorice drot kad izadje iz zatvora a svi kolko vidim mu pomazete u tomu od sudije, novinara, a ima pravde ima Boga ........