ŽALBE GRAĐANA

U Mostaru niti jedna žalba za nacionalnu diskriminaciju

Foto: VL FOTO
U Mostaru niti jedna žalba za nacionalnu diskriminaciju
07.05.2011.
u 17:07
Od ukupnog broja zaprimljenih žalbi (72), ombudsmani su 11 žalbi ocijenili neosnovanim
Pogledaj originalni članak

Određen broj građana obratio se uredu ombudsmana BiH s žalbama na rad policije. Istodobno su se i pripadnici policijskih snaga žalili na rad policije. Spomenute žalbe odnosile su se na neučinkovitost postupanja policije u slučajevima prijave građana, prekomjernu uporabu sile od strane policije, te rad unutarnje kontrole, povredu prava pri zasnivanju radnog odnosa u policijskim tijelima, te kršenje natječajnih postupaka. Od ukupnog broja zaprimljenih 72 žalbe, ombudsmani su 11 žalbi ocijenili neosnovanim, u osam slučajeva ostvarena je zaštite tijekom njihove intervencije, dok je u jednom slučaju donesena odluka o povredi prava.

Dugotrajni postupci

Stranke su 10 slučajeva izrazile nezainteresiranost za daljnje vođenje postupka, zbog čega su ovi predmeti i zatvoreni. U izvješću je posebno ukazano na pitanje funkcioniranja odjela unutarnje kontrole rada policije, gdje određeni pokazatelji ukazuju kako su to više formalna tijela koja nisu postigla dovoljnu učinkovitost da bi suštinski realizirala svoj mandat. Kada je u pitanju pravosuđe, zaprimljene žalbe odnose se na žalbe u kojima se stranke žale na drugo stupanjska pravosudna tijela zbog dugotrajnog donošenja odluke po žalbi, zbog dužine trajanja postupka pred etnitetskim vrhovnim sudovima. Isto tako određen broj žalbi se odnosi i na nemogućnost izvršenja sudskih presuda kao i na neuzimanje predmeta u rad od strane prvostupanjskih sudova i nezakazivanja glavnih rasprava. Iz tog razloga ombudsmani su posebno zabrinuti činjenicom što se neažurnost u sudovima nastavlja kod zaprimanja svakog novog predmeta, što predstavlja ozbiljno pitanje ispunjavanja obveza vlasti BiH utvrđenih Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Umjesto novca obveznice

Poseban problem predstavljaju i žalbe stranaka koje su dobile postupke protiv RS-a i FBiH, a način isplate obveza reguliran je Zakonom o utvrđivanju i načinu izmirenja obveza ova dva entiteta. Stranke su izražavale nezadovoljstvo načinom plaćanja-obveznicama. Zanimljivo je spomenuti i velik broj žalbi koje su vezane uz izvršenje sudskih odluka kada podnositelji pripadaju posebno ranjivim skupinama. To su prvenstveno roditelji koji se obraćaju zbog nemogućnosti ovrhe tražbine po osnovi neplaćanja uzdržavanja od drugog roditelja. Riječ o alimentacijama za djecu. Ovaj problem je usložnjen činjenicom što vrlo često jedan od roditelja živi u inozemstvu i nema imovinu u BiH. Zaprimljen je i određen broj žalbi za koje je otvoreno pitanje pristranosti sudaca u postupku i predmet je proslijeđen Uredu disciplinskog tužitelja.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.