Želi kući

U Hrvatsku je iz BiH ušla 
prije 1.7. i sad ne može iz EU

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
U Hrvatsku je iz BiH ušla 
prije 1.7. i sad ne može iz EU
08.08.2013.
u 17:00
Radmila Kragulj (85) 27. je lipnja došla u Bjelovar, a sad je ne puštaju jer nema dobar dokument
Pogledaj originalni članak

–Ma ovo je \"za poludit\", da čovjek ne povjeruje! Žena ni kriva, ni dužna, a prijeti joj izgon iz Hrvatske - kazuje poznati bjelovarski liječnik dr. Mladen Pavlović iznoseći nevjerojatno isustvo koje ovih dana proživljava njegova 85-godišnja punica Radmila Kragulj.

Baka Radmila, naime, živi u Laktašima u BiH, a u Bjelovar u posjet kćerki Božani i zetu Mladenu stigla je 27. lipnja.

Ulazeći u Hrvatsku na graničnom prelazu Stara Gradiška pitala je hoće li kao državljanka BiH možda imati kakvih problema, budući da će Hrvatska za tri dana postati dio EU.

\'Nemam ured u torbi\'

Nakon što je čuo da joj je putovnica izdana 2009. godine, policajac joj je rekao da ne treba brinuti. \"Nećete imati nikakvih problem - jasno je odgovorio\" - prisjeća se starica, ni ne sluteći da će tadašnji ulazak u Hrvatsku još dugo pamtiti.

Ne razmišljajući više o tome provela je mjesec dana u Bjelovaru i prije desetak dana poželjela da je njeni ipak vrate doma, te tada započinje apsurdna priča. Na istom graničnom prelazu hrvatska policija joj ne dopušta izlazak iz zemlje!

–Utvrdili su da je zatečena s neispravnom putnom ispravom jer putovnica, iako važeća, nije biometrijska, pa ne vrijedi u EU i zbog toga joj ne mogu dopustiti prelazak granice.

Napisali su i prekršajni nalog na tisuću kuna i uz popust naplatili kaznu od nepunih 700 kuna.

Vraćajući nas uputili su nas da se obratimo konzulatu BiH koji će joj izdati putni list s kojim će moći preći granicu - prisjeća se zet Mladen. Po povratku u Bjelovar nazvali su konzulat u Zagrebu, no tada su čuli novi \"biser\".

– Da bih dobila putni list osim dvije fotografije moram priložiti uvjerenje o državljanstvu i rodni list. Kao da u torbi nosim matični ured - očajno komentira.

Bez papira - izgon iz RH

Prije dva dana i osobno su otišli u konzulat nadajući se da će netko pokazati razumijevanje, no odgovor je bio isti - bez dokumenata nema putnog lista. Ne pribavi li ga do 27. rujna, kad ističu tri mjeseca koliko kao strani turist može boraviti u Hrvatskoj, Radmili prijeti izgon i vjerojatno zabrana ulaska na neki rok.

Nije pomogla ni činjenica što se ona, dok su čekali, srušila zbog vrućine i ozlijedila se.

–Zar ću Hrvatsku napustiti u pratnji policije kao da sam najveći kriminalac – duboko ogorčena pita se žena. Iako smo uredno zatražili, do zaključenja izdanja komentar iz MUP-a nismo uspjeli dobili.

>> Ovako treba izgledati biometrijska fotografija za EU dokumente

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.