SRAMOTNO

U entitetskim institucijama i danas radi svega dva posto Hrvata

Foto: VL FOTO
U entitetskim institucijama i danas radi svega dva posto Hrvata
21.06.2010.
u 09:38
Na području Republike Srpske prije rata je živjelo 200.000 Hrvata. Sada ih skoro nema, a povratak je slab
Pogledaj originalni članak

Da će trebati još mnogo truda, novca i političke volje da se obistine optimistične prognoze o budućnosti Hrvata u Republici Srpskoj, koje su se mogle čuti tijekom nedavnog posjeta predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića ovom bh. entitetu, pokazuju podaci o katastrofalnoj nacionalnoj strukturi u entitetskim institucijama.

Zapošljavanje Hrvata

Prema nepotpunim podacima kojima raspolažu malobrojni hrvatski predstavnici u tijelima vlasti RS-a, tek oko dva posto je udio Hrvata u ukupnom broju zaposlenih u entitetskim institucijama. Tomu u prilog idu i podaci entitetske Agencije za državnu upravu da je prošle godine u institucijama RS-a bilo zaposleno ukupno 5948 osoba. Zajedno s pripadnicima MUP-a, brojka zaposlenih penje se na 10.692 zaposlenika, od čega je manje od osam posto nesrba, odnosno Hrvata, Bošnjaka i pripadnika ostalih naroda. Od tih osam posto, više od polovine su Bošnjaci, pa Hrvati zajedno s “ostalima” dijele oko 3,5 posto radnih mjesta. Najviše Hrvata, “čak šest”, zaposleno je u Poreznoj upravi RS-a, koja ima ukupno više od 800 djelatnika.

Policija bez Hrvata

Minimalna je i zastupljenost Hrvata u policiji, dok ih u većini od 49 institucija i upravnih organizacija RS-a uopće nema. Utjecaj Hrvata i u samoj vlasti je zanemariv. Osim potpredsjednika RS-a Davora Čordaša, u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti tog entiteta nema niti jednog legitimnog političkog predstavnika Hrvata. Sva zajamčena “hrvatska” mjesta u Narodnoj skupštini RS-a popunile su srpske stranke, pa je i potpredsjednica Skupštine iz hrvatskog naroda članica SNSD-a. Slično je i u Klubu Hrvata u Vijeću naroda RS-a gdje većinu glasova ima SNS

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

TU
Tuce
12:25 21.06.2010.

To mozete zahvaliti Covicu koji je u sprezi sa Dodikom da Hrvate zadrzi sto dalje od RS i da povratak bude sto manji a Covic za uzvrat dobije koji milioncic maraka iz proracuna RS.Samo vi birajte lopove koji vas vode u nestanak u BiH jer sve vas manje i manje,jos malo pa ce u Banjaluci ostati sam Komarica bez vjernika.