IVAN ČULJAK

U državnu službu se ne može primiti ‘bolonjac’

Foto: VL FOTO
U državnu službu se ne može primiti ‘bolonjac’
14.01.2011.
u 08:12
Bolonjski sustav studiranja donio je puno problema jer smo ga prihvatili dovoljno nepripremljeni
Pogledaj originalni članak

Iako je bolonjski proces na svim sveučilištima u Bosni i Hercegovini već odavno zaživio, mnogi problemi vezani za Bolonju svakodnevno se pojavljuju. Najveći nastaju upravo onda kada student teškom mukom dođe do diplome. Koje poslove obavljati? Odgovore na neke nejasnoće u svezi visokoga školstva pojasnio je glavni federalni inspektor Ivan Čuljak.

Tvrdite da se “bolonjci”, prema trenutačno postojećim zakonima, ne mogu zaposliti u državnoj službi. Pojasnite?

Točno je da ne mogu! Zakonom o državnoj službi u Federaciji BiH (članak 25.) utvrđeni su opći uvjeti za postavljanje državnog službenika. Da bi osoba bila postavljena na radno mjesto državnog službenika, između ostaloga mora ispunjavati i sljedeći opći uvjet - da ima sveučilišnu diplomu ili druge obrazovne ili akademske kvalifikacije najmanje VII. stupnja stručne spreme. S obzirom na to da se bolonjskim sustavom studiranja ne stječe bilo kakav stupanj stručne spreme, nego se samo stječe visoko obrazovanje koje je organizirano u tri ciklusa, jasno je da osoba koja ima diplomu bilo kojeg završenog ciklusa, ne može po važećem Zakonu o državnoj službi u Federaciji BiH postati državni službenik u Federaciji BiH. Važno je napomenuti da je na inicijativu Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti sredinom 2009. godine formirano povjerenstvo od 6 članova (2 člana su bila iz Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti) koje je napravilo prijedlog izmjena i dopuna postojećeg Zakona o državnoj službi u Federaciji kako bi se i „bolonjcima“ omogućilo da mogu biti državni službenici, ali je, nažalost, taj prijedlog odbijen na Domu naroda Parlamenta FBiH, odnosno povučen je iz procedure.

Jesu li uvjeti jednaki i u državi i u oba entiteta?

Nisu. Zakonom o državnoj službi u institucijama BiH (članak 22.) utvrđeni su opći uvjeti za postavljenje državnog službenika. Da bi osoba bila postavljena na radno mjesto državnog službenika, između ostaloga mora ispunjavati i sljedeći opći uvjet - da ima sveučilišnu diplomu najmanje VII. stupnja stručne spreme, odnosno visoko obrazovanje prvog, drugog ili trećeg ciklusa bolonjskoga sustava studiranja, što se utvrđuje propisom kojim se reguliraju poslovi osnovnih djelatnosti i pomoćno-tehnički poslovi i uvjeti za njihovo obavljanje u tijelima uprave institucija BiH. U RS-u je pozicija „bolonjaca“ ista kao i u Federaciji BiH i sada dolazimo do apsurdne situacije da „bolonjac“ može biti državni službenik na državnoj razini, primjerice, u Vijeću ministara Bosne i Hrcegovine, a ne može biti državni službenik na razini entiteta.

Znači li to da, ako se u državnu službu primi “bolonjac”, njegov prijam bi se mogao osporiti na sudu?

Prijam u državnu službu bilo koje osobe koja je visoko obrazovanje stekla bolonjskim sustavom studiranja je nezakonit u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Studenti su završili fakultete kako se od njih tražilo. Netko je ipak krivac?

Pitanje je kompleksno, a probleme u obrazovanju na svim razinama obrazovanja vrlo je teško rješavati. U sadašnjoj ekonomskoj situaciji teško je osigurati dovoljna materijalna sredstva za stvaranje potrebnih standarda i normativa - od vrtića do visokoškolskih obrazovnih institucija, ali je sigurno da se zakonska legislativa mogla donijeti na vrijeme i zato su krivi oni koji trebaju donositi zakone. Nekoliko tisuća mladih do danas je završilo studij po bolonjskom sustavu studiranja, a kada se trebaju zaposliti i iskoristiti stečena znanja, mnoga vrata su im zatvorena. To je žalosna činjenica. Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti je od donošenja Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH 2007. godine do danas u projekte iz oblasti znanosti i visokog obrazovanja ukupno izdvojilo 14.869.873,00 maraka, čime je podržan 3.041 projekt apliciran od znanstvenih ustanova, visokoškolskih institucija i znanstvenih djelatnika, a za programe studentskoga standarda izdvojilo je u navedenom periodu 7.034.893,60 maraka.

Najgore prolaze prvostupnici (bečeleri). Ima li nade da oni dobiju posao?

Što se tiče zapošljavanja u javnim ustanovama u Federaciji BiH, stanje je praktično isto. Mali je broj javnih ustanova koje su napravile izmjene i dopune sistematizacije radnih mjesta, tako da se događa sljedeće: veliki broj već zaposlenih u javnim ustanovama se doškolovao po bolonjskom sustavu studiranja, ali ih poslodavac ne raspoređuje na druga radna mjesta iz navedenih razloga.

Mi u ministarstvu svakodnevno dobivamo velik broj upita kako da te osobe razriješe nastale probleme te na ta pitanja svakodnevno odgovaramo kako javnim ustanovama, tako i fizičkim osobama. Poslodavci bi trebali na temelju dodatka diplomi koju dobiva svaki svršeni student koji je završio studije po bolonjskom sustavu studiranja, praviti izmjene i dopune pravilnika, jer su u dodatku diplomi navedene kompetencije osobe koja je završila jedan od tri ciklusa studija.

Također je potrebno žurno usvojiti osnove kvalifikacijskog okvira u Bosni i Hercegovini koji je u studenome 2010. godine pripremilo Ministarstvo civilnih poslova BiH. Nadati se da će oni koji o ovome odlučuju imati puno više sluha za ovu problematiku.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.