rakitno

U branju jabuka sudjelovalo cijelo Rakitno, ali i gosti

U branju jabuka sudjelovalo cijelo Rakitno, ali i gosti
29.10.2013.
u 11:54
Romić: Kada sam sadio voćnjak, neki su mi se smijali, govorili su: “Sadi krumpir, a uzgoj jabuka ostavi mjestima gdje one mogu uspijevati”
Pogledaj originalni članak

Mjesto u kojem nema nezaposlenih ne nalazi se u Švicarskoj, već tek desetak kilometara od Posušja. Rakićani, oduvijek vrijedni ljudi, svojim radom i idejama pokazuju ostatku BiH kako se blagostanje jedino može samo postići poštenim radom. Iako je poznatije po pašnjacima, uzgoju stoke i pravljenju sira, Rakićani su uvjerili ostatak države da radom i znanosti mogu učiniti čuda.

- Kada sam sadio voćnjak, neki su mi se smijali. Govorili su: ‘Bolan sadi krumpir, a uzgoj jabuka ostavi mjestima gdje mogu uspijevati’, kaže Žarko Romić, vlasnik nasada jabuka. Prošlog vikenda Romić je pozvao mještane na berbu. Bila je to prava fešta, a ubrano je oko pola tone jabuka. Oko stotinjak berača, stotinjak mještana Rakitna, ali i susjednih općina, došao je pomoći Žarku obrati prve plodove. Bilo je tu i gulaša, pečenice, uštipaka, sira. Svakako i vina i rakije. Kad je masa krenula na berbu, za četiri minute, tvrde zaduženi za mjerenje vremena, jabuke su ostale bez plodova. - Nisam ja prvi krenuo u ovaj posao, pravi pionir u ovom poslu je Ljubo Sabljo, kaže Romić. Prekrasno vrijeme učinilo je od berbe društveni događaj, došli su čestitati usudnom gospodarstveniku. Odlazeći s berbe, Žarko je svakom gostu u prtljažnik stavio gajbu jabuka. - Ja sam od prijatelja Sablje donio nekoliko gajbi, nakon što sam svoje podijelio, tako da nitko ne ostane bez jabuke, šali se, možda i nije, Romić, dodajući kako za par godine, kada dođu na rod, očekuje 15 do 20 tona ovih plodova, što nije za odbacit.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.