RASKOLI

U BiH sve više prebjega i isključenja iz stranaka

Foto: arhiva VL
U BiH sve više prebjega i isključenja iz stranaka
10.12.2010.
u 08:04
Sedam stranaka u oba entiteta već se suočilo s problemom održavanja stranačke discipline u svojim redovima.
Pogledaj originalni članak

Dva mjeseca nakon izbora sve je više političkih prebjega i isključenja iz stranke. Održavanje stranačke discipline postao je ogroman problem, posebno za stranke koje nisu ostvarile željene rezultate na izborima.

Pod pritiskom drugih stranaka, zbog osobnih interesa ili neslaganja s potezima stranačkog rukovodstva, svoje političke organizacije svojevoljno ili ne, napustilo je u protekla dva mjeseca desetak političara. Sve ukazuje na to da će ovaj trend biti i nastavljen.

Samovoljno ponašanje


Sve je započelo isključenjem iz stranke dopredsjednika Demokratskog narodnog saveza (DNS) Jovana Mitrovića. On je potom zajedno s nekoliko općinskih odbora iz istočne Republike Srpske odlučio pristupiti Srpskoj naprednoj stranci (SNS). Zabilježeno je i prvo isključenje iz stranke novoizabranog dužnosnika na proteklim izborima. Demokratska partija Dragana Čavića odlučila je, zbog samovoljnog ponašanja u Narodnoj skupštini RS-a, isključiti iz članstva svoju zastupnicu Slavicu Jovanović. Na isti korak odlučio se i HDZ 1990 kada je u pitanju član stranačkog Predsjedništva i bivši kandidat ove stranke za dopredsjednika RS-a Željko Matić. On je isključen iz stranke nakon što je, bez konzultacija s HDZ-om 1990, prihvatio mjesto savjetnika u uredu dopredsjednika RS-a Emila Vlajkija. Sukob s predsjednikom stranke Seferom Halilovićem, razlog je što su iz Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) isključeni Kerim Lučarević i još četvero visokih stranačkih dužnosnika. Do raskola je došlo nakon lošeg izbornog rezultata BPS-a, koji je izgubio status parlamentarne stranke na državnoj razini. Unutarstranačko nezadovoljstvo, iz istog razloga, kumlinira i u Partiji demokratskog progresa (PDP) i Stranci za BiH (SBiH).

Nacionalni blok


Nezadovoljstva navodno ima i u lokalnim organizacijama Hrvatske stranke prava (HSP) BiH. Nekoliko vijećnika napustilo je redove HSP-a nezadovoljno zbog najave da će stranka koalirati sa SDP-om, odnosno da se neće prikloniti nacionalnom bloku HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

PA
park
16:21 10.12.2010.

Eldina ne s.... u HSP_u su svi na broju , a bogami neznam ko je koga napustio i u ime čega , uskoro će mo saznati, to je tek pred nama ..... Interesuju me samo tvoji komentari poslije toga ?