ISTRAŽIVANJE

U BiH najviše invalida rada, ukupno 70 posto

Foto: arhiva VL
U BiH najviše invalida rada, ukupno 70 posto
09.04.2011.
u 10:32
Važno je naglasiti da se pojam invalidnosti najviše veže za posljednji rat, ali nova istraživanja pokazuju da je stanje na terenu sasvim drukčije
Pogledaj originalni članak

Pri je četiri godine održan je kongres o invalidima u Madridu na kojemu je donesena Madridska deklaracija pod nazivom “Ne diskriminacija plus pozitivna praksa“. U deklaraciji se navodi da većina podataka vezanih uz istraživanja o ovoj populaciji otkriva da invalidi imaju neprihvatljivo nisku razinu obrazovanja i zaposlenosti. Kada je u pitanju BiH, važno je naglasiti kako se pojam invalidnosti najviše veže za posljednji rat i stradanja u njemu, dok su ostale kategorije invalidnosti marginalizirane.

Najsiromašnija kategorija

Međutim, provedena istraživanja u BiH otkrivaju statistički potpuno drukčiju sliku o grupacijama invalida od one koja se pojavljuje u dnevno političkim prepiskama. Naime, jedno takvo istraživanje je pokazalo da u BiH prevladavaju tri grupacije invalidnih osoba: invalidi rada 70 posto, civilne žrtve rata 11 posto i mentalno retardirane osobe 9 posto, što čini ukupno 91 posto svih invalidnih osoba u BiH. Ove dominantne grupacije promatrano po entitetima nešto su drukčije u odnosu na BiH. U Federaciji BiH invalidi rada, civilne žrtve rata i mentalno retardirane osobe čine 93 posto svih invalidnih osoba, dok u Republici Srpskoj taj zbir triju grupacija iznosi 83 posto, s tim da je manje sudjelovanje invalida rada nego u Federaciji, ali je zato veće učešće mentalno retardiranih. Isto tako rezultati ovog istraživanja također otkrivaju kako invalidne osobe spadaju među najsiromašnije kategorije stanovništva.

Invalidi i rad

Tako u Federaciji BiH od odraslih invalida koji bi objektivno mogli raditi, prema podacima njih samo 1,5 posto radi ili 1.395 osoba. Broj invalida koji su korisnici socijalne pomoći iznosi 4.700 osoba ili 3 posto ukupnog broja invalida, a njih je 152.500 osoba. Iz provedenog istraživanja je razvidno kako u BiH invalidi rada predstavljaju najveću grupaciju invalidnih osoba, ukupno 70 posto. Iako je to tako, usvojene izmjene Zakona o socijalnoj zaštiti, civilnim žrtvama rata i obiteljima s djecom u Federaciji Bosne i Hercegovine od prije dvije godine, dovele su do toga da su prava izgubile sve osobe s invalidnošću manjim od 90 posto, a osobe s invalidnošću koja je nastala nakon 65 godine života ukinuto je pravo na dodatak za njegu i pomoć od druge osobe.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.