Inspekcijske službe

U BiH kancerogeni kalupi za kolače, odjeća, lonci..., iz Kine

U BiH kancerogeni kalupi za kolače, odjeća, lonci..., iz Kine
08.11.2012.
u 10:34
Zaštita potrošača nemoguća do kraja pred golemim i nekontroliranim uvozom tona robe u BIH iz daleke Kine
Pogledaj originalni članak

Strojevi za mljevenje mesa, kalupi za kolače, lonci za kuhanje, tave za pečenje, samo su neki od brojnih predmete kineske proizvodnje na kojima su inspekcijske službe u BiH poslije prevedene ekspertize pronašle niz teških i po ljudsko zdravlje opasnih materijala. Posljednja takva pošiljke opasnih iz Kine uvezenih predmeta pronašle su inspekcijske službe RS-a prije nekoliko dana.

Roba na analizi

“Kod materijala”, napominje inspektor Desmir Miljić, “koji dolaze u kontakt s hranom, najčešće utvrđivano lako skidanje unutarnjeg premaza, oštećenje površina i rubova, a povremeno i migracija teških metala”. “Radi se o keramičkim šalicama, kalupima za kolače, ovalima i mlinovima za mljevenje mesa”, naglasio je Miljić prenose “Večernje novosti”. Uz kućanska pomagal, dječje igračke, iz Kine se uvozi i kancerogena odjeća koja u sebi ima previše formaldehida i teških metala, poput olova, kadmija i kroma. “Postoji velika mogućnost da je našim kupcima dostupna i dječja odjeća koja, prema istraživanjima u Kini’, sadrži štetne kemikalije”, tvrdi Mesud Lakota, tajnik Udruženja za zaštitu interesa potrošača BiH. Kineski proizvodi u BiH se, ističe naš sugovornik, najčešće uvoze u kontejnerima, što predstavlja glavni problem u pogledu ispitivanja njihove ispravnosti. Uzima se samo nekoliko uzoraka, čije ispitivanje može pokazati da je riječ o ispravnim proizvodima, što ne mora značiti da nijedan proizvod ne sadrži štetne tvari. “Da bi roba, ‘zakopana’ u kontejnerima, izdržala visoku temperaturu i transport te bila zaštićena od žohara, stavljaju se razne kemikalije, koje kasnije mogu štetiti zdravlju ljudi”, ističe Lakota. Problem u kontroli ovakvih proizvoda leži u njihovoj količini koja se uvozi u BiH i nemogućnosti da inspekcijske službe svaku pošiljku provjere.

Dječje igračke opasne

Utvrđeno je da je 67,7 posto dječjeg namještaja ispravno s kemijskog aspekta, ali da u nekim proizvodima ima previše formaldehida i teških metala, poput olova, kadmija i kroma. Glavni zdravstveno-sanitarni inspektor RS-a Desimir Miljić kaže da inspektori uzimaju uzorke i dostavljaju ih na laboratorijsko ispitivanje ako postoji osnovana sumnja da odjeća i drugi predmeti koje koriste ljudi sadrže tvari štetne po zdravlje. “Štetni proizvodi se zabranjuje i idu na uništavanje”, objašnjava Miljić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.