Na putu kući

U avionu s Ivom Sanaderom i šverceri droge

Foto: Robert Anić/Pixsell
\'03.10.2010., Zagreb - Aerodrom Pleso, bivsi premijer Ivo Sanader sa suprugom Mirjanom sletio je na zagrebacki aerodrom, te se taxi vozilom uputio u Kozarcevu. Photo: Robert Anic/PIXSELL\'
Foto: ''
'austrija 32609'
Foto: ''
'za crnu....111007...sibenik zapljena...droga.....kokain.....marihuana snimio hrvoje jelavic'
06.07.2011.
u 01:00
Na izručenje po skraćenoj proceduri prošli su tjedan pristali i Sanaderovi "sustanari", pa su praktični Austrijanci odlučili da ih se jednostavno zajedno vrati kući.
Pogledaj originalni članak

Uz Ivu Sanadera, bivšeg premijera koji je u prosincu uoči ukidanja zastupničkog imuniteta zbog pokretanja USKOK-ovih istraga napustio zemlju, posljednje pritvoreničke dane u Salzburgu odbrojava još dvoje Hrvata koji će, kako stvari trenutačno stoje, praviti društvo bivšem šefu Vlade i HDZ-a na putu do Zagreba, ali će druženje, nakon dolaska u domovinu, nastaviti i unutar zidina Remetinca.

Ženski odjel

Budući da je smješten na ženskom odjelu, u ćeliji do Sanaderove nalazi se i Marina Gašpar, uhićena zajedno sa svojim mladićem Miroslavom Aničićem, također pritvorenim u Salzburgu, sredinom travnja na ulazu u tunel Karavanke pod sumnjom da su dio sedmeročlane krijumčarske skupine koja je pokušala iz Karipskog bazena unajmljenim zrakoplovom u hrvatsku metropolu prošvercati oko 105 kilograma kokaina.

U isto su vrijeme u Sloveniji bila uhićena još trojica članova dobro organizirane družine te su nedavno izručena Hrvatskoj. Sanader i Gašparova, koliko se zna, susretali su se po zatvorskim hodnicima. Jesu li izmijenili i pokoju riječ, ne zna se. Na izručenje po skraćenoj proceduri prošli su tjedan pristali i Sanaderovi "sustanari", pa su praktični Austrijanci odlučili da ih se jednostavno zajedno vrati kući. To znači da Sanader trenutačno čeka da austrijska ministrica pravosuđa Claudie Bandion-Ortner potpiše potvrdu i za izručenje Aničića i Gašparove kako bi se u konačnici dogovorili i svi tehnički detalji njihova, najvjerojatnije sljedeći tjedan, povratka u Hrvatsku.

Svi će, koliko se zasad zna, iz Salzburga biti prevezeni u Beč, odakle će redovitom zračnom linijom nastaviti putovanje do Zagreba. Za razliku od krijumčarskog para, bivši premijer imat će posebne sigurnosne mjere, što je, primjerice, bio slučaj i pri izručenju Vladimira Zagorca, kojeg je nakon dolaska u zagrebačku zračnu luku dočekala brojna policija te je u blindiranom kombiju za dvadesetak minuta bio dovezen u Remetinec. Hoće li u jednom od vozila iz kolone koja će osiguravati Sanadera u isto vrijeme u zatvor stići i Aničić i Gašparova, zasad se ne zna. Policija, inače, takve sitne pojedinosti pri organiziranju sličnih zahtjevnih prepraćivanja i ne otkriva.

Na povratak u Hrvatsku, podsjetimo, Sanader se iznenada odlučio 9. lipnja napisavši pismo austrijskim vlastima u kojem je zatražio hitno izručenje kako bi, prenio je tada sadržaj pisma Sanaderov odvjetnik Goran Suić, "dokazao svoju nevinost pred hrvatskim sudom i razobličio sve laži koje se protiv njega iznose i stavljaju mu se na teret".

Koga će prozvati

Do tada je bivši premijer bio stava da ne želi natrag u domovinu zbog sumnje da mu u Hrvatskoj neće biti omogućeno pravedno suđenje. Sanader će nakon dolaska u Zagreb brzo imati priliku da svoju stranu priče o izvlačenju novca iz državne blagajne preko Fimi medije, dogovaranja popusta za struju tajkunu Robertu Ježiću, nabave blindiranog BMW-a, isplate provizije od Hypo banke, prodaje Diokijeva zemljišta JANAF-u, primanja mita od HEP-ovih poslovnih suradnika, ali i novčane nagrade od vrtoglavih 10 milijuna eura mađarskog MOL-a u zamjenu za upravljačka prava u Ini, iznese pred istražiteljima USKOK-a u Gajevoj.

Koliko se zna, bivši je premijer prilično smiren te se ne brine ni zbog pokrenute istrage o mađarskom preuzimanju domaće naftne kompanije. Zato se i nameće pitanje: koga će sve od bivših stranačkih kolega spomenuti da su znali za poslove koji mu se stavljaju na teret.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.