"NEPRISTRANOST SUDA

Tužba pripadniku HVO-a na ‘dokazima’ s internetske stranice

Foto: Davor Puklavec/Pixsell
Tužba pripadniku HVO-a na ‘dokazima’ s internetske stranice
09.11.2011.
u 09:29
Tužiteljica Smailagić optužila pripadnika HVO-a s ‘dokazima’ internetske stranice Patriotske lige BiH, udruge Armije BiH
Pogledaj originalni članak

Reforma pravosuđa u BiH nije uspjela. Nije se ozbiljnije ni dogodila. Dapače, otišla je u krivome smjeru. Jučer je započelo prvo suđenje za ratne zločine nad Bošnjacima i Srbima u logoru Dretelju kod Čapljine protiv Dražena Mikulića, bivšeg vojnog policajca HVO-a.

Navodi optužnice

Na teret mu tužiteljica Tužiteljstva BiH Remzija Smailagić stavlja okrutna kaznena djela te potanko opisuje nanošenje teških tjelesnih ozljeda zarobljenih bošnjačkih civila od kojih se ledi krv u žilama. Čini se slučaj kao i svaki drugi ratnoga zločina. No, njegova obrana na samome početku postupka predstavila je šokantne dokaze koji dovode u sumnju vjerodostojnost spisa, a kredibilitet tužiteljice i pravosudnih institucija do kraja je narušen. O čemu se radi? Najblaže rečeno o copy-paste tužiteljstvu. Naime, odvjetnik Davor Martinović je u sudnici predstavio kako je tužiteljica Smailagić jednostavno prepisala, odnosno kopirala dio optužnice s internetske stranice Patriotske lige BiH o zbivanjima u logoru Dretelju. Pri tome se nije potrudila ni promijeniti čak ni zareze, a jedinu stvar koju je zamijenila jest da je ‘Bošnjake’ žrtve navela kao bosanske muslimane.

Izvorni dokument

Na internetskoj stranici Patriotske lige o zločinima u Herceg Bosni http://www.plbih.info/cms/Capljina.1089.0.html navode se opće okolnosti o zbivanjima u Dretelju, a koji su sastavio dio optužnice protiv pripadnika HVO-a. Tako se navodi da su uvjeti u zatvoru u Dretelju ‘bili surovi i nezdravi zbog pretrpanosti prostorija’ te da je jedan Bošnjak umro jer su ih za vrijeme velikih vrućina u srpnju 1993. godine pripadnici HVO-a držali zaključane bez hrane i vode.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.