SKANDAL

Turska platila je 25.000 dolara da BiH izigra Kasparova

Foto: VL FOTO
Turska platila je 25.000 dolara da BiH izigra Kasparova
25.08.2010.
u 07:51
Za Kasparovom i Karpovom u svijetu i dalje vlada golemo zanimanje. On je 1994. bez naknade nastupao za Šahovski klub Bosna i time osvojio Europsko prvenstvo u šahu za ovaj klub
Pogledaj originalni članak

Bosna i Hercegovina našla se između dva velika bloka koja vode snažne sportske, ali i političke borbe za utjecaj u svjetskoj i europskoj šahovskoj federaciji i pri tome se ne biraju sredstva kako doći do glasova nacionalnih saveza jer se procjenjuje da bi utrka mogla biti iznimno neizvjesna.

Posjet Yazicija

Nakon što je nedavno istinska šahovska legenda Gari Kasparov posjetio BiH i osuo paljbu po svojim nekadašnjim prijateljima iz Šahovskog saveza Federacije i Šahovskog kluba Bosna kojoj je donio i titulu europskog prvaka, Šahovski savez u Sarajevu jučer je posjetio predsjednik Turske šahovske federacije Ali Nihat Yazici. Kasparov je naime bio ljut jer je Šahovska unija BiH odlučila poduprijeti kandidaturu Kirsana Ilyumzhinova za predsjednika FIDE (Svjetske šahovske federacije) i Ali Nihata Yazicija za predsjednika ECU (Europske šahovske unija) umjesto kandidature Anatolya Karpova za predsjednika FIDE što su mu upravo obećali iz dijela šahovskog saveza u Sarajevu. Samo par tjedana kasnije umjesto Karpova, Šahovska unija BiH glasovala je za izbor multimilijunaša i političara, predsjednika Republike Kalmykia koja je u sastavu Rusije.

Nema objašnjenja

Na upit zašto je ustvari došlo do obrata i zašto su predsjednik Šahovske unije BiH Sead Demirović i predsjednik Šahovskog kluba Bosna Nusret Čaušević prevarili Garija Kasparova, nisu imali odgovora u Šahovskom savezu. Upravo su Čaušević i Demirović vodili potajne razgovore s Kasparovom. Obećali su poduprijeti Karpova za kojega lobira Gari Kasparov, ali i najveći živući šahist iz BiH Ivan Sokolov koji još uvijek nastupa za Šahovski savez Bosna. U međuvremenu su potajno vodili razgovore i s turskim savezom i Alijem Nihatom Yazicijem koji je obećao debelu financijsku potporu u slučaju da promijene mišljenje i prevare Kasparova. Turski savez je uplatio 25.000 dolara na račun Šahovskog saveza BiH koji ima financijske probleme što je na kraju prevagnulo u korist anonimnog Ilyumzhinova i Yazicija. Sve ove razgovore članovi Saveza iz Sarajeva vodili su bez znanja svojih kolega iz Šahovskog saveza Herceg Bosne i Šahovskog saveza Republike Srpske. Zanimljivo je da su jedino u BiH glasovali za rusko-turski par koji je unazadio svjetski šah.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.