Porazna bilanca

Turska je sagradila 17.000 džamija i ni jednu novu školu

Foto: DPA/PIXSELL
Turska je sagradila 17.000 džamija i ni jednu novu školu
22.02.2013.
u 12:00
Predvodnik- Premijer Erdogan već neko vrijeme pokušava Tursku profilirati kao vodeću muslimansku zemlju Bliskog istoka.
Pogledaj originalni članak

Da je Turska sada već kilometrima daleko od sekularne države kakvu je zamišljao Kemal Atatürk i čiji je ustav od upletanja vjere desetljećima branila vojska, pokazao je i jučer objavljeni podatak. Za posljednjih deset godina vladavine premijera Recepa Erdoğana u Turskoj nije sagrađena ni jedna škola, no zato je podignuto 17.000 novih džamija!

– Prema posljednjim podacima, u Turskoj je danas 36 tisuća javnih škola, koliko ih je bilo i kad je Erdoğan došao na vlast. Broj džamija zato je narastao sa 76 na 93 tisuće – objavio je turski list Milliyet rezultate novog popisa javnih ustanova.

Džamije su vojarne

Premijer Erdoğan, lider islamističke Stranke pravde i razvoja, jedan je od najpopularnijih političara u zemlji, a još 1998., samo četiri godine prije nego što je došao na vlast, osuđen je na zatvorsku kaznu. I to zbog džamija, preciznije, zbog govora koji je sud okvalificirao širenjem religijske mržnje.

– Džamije su naše vojarne, kupole su naši štitovi, minareti su naše bajunete, a vjernici su naša vojska – ustvrdio je u govoru tadašnji oporbenjak Erdoğan i završio iza rešetaka.

Ipak, situacija je danas dijametralno suprotna. Islamizam već godinama buja u Turskoj, a očita je Erdoğanova namjera Tursku pretvoriti u lidera muslimanskih zemalja Bliskog istoka i preuzeti poziciju koju je donedavno držao Egipat.

Sekularna opozicija u Turskoj sve je tiša, a nakon objave podataka o gradnji džamija, prosvjedovali su da je Erdoğan reislamizirao zemlju gotovo do iste mjere kakva je bila u trenutku raspada Otomanskog Carstva. Prema njihovim tvrdnjama, Erdoğan ima tajni plan uvođenja islamizma u sve pore javnog života, a pritom se pozivaju na nedavno objavljenu Erdoğanovu najavu skorašnje gradnje megadžamije koja će se, kako najavljuje Erdoğan, vidjeti sa svakog dijela Bospora.

Odstupanje od tradicije

– Na žalost, u svemu se ovome vidi koliko današnja Turska odstupa od tradicije Kemala Atatürka. Turska je uvijek u prošlosti ulagala velike napore u obrazovanje, slala je svoje studente na školovanje u inozemstvo, ali sada gradnja džamija ima prvenstvo. Istovremeno, zemlja ima problema sa slabo obrazovanim stanovništva, a ulaganje u obrazovanje nije proces koji je završio s odlaskom kemalista s vlasti. Ipak, sada je u Turskoj očito bitnije graditi džamije nego škole. Ima tu i dio promišljene politike jer se procjenjuje da je oko 40 posto stanovništva sekularno, dok je ostatak naklonjen islamu – kaže povjesničar dr. Tvrtko Jakovina.

I dok sekularna oporba prosvjeduje zbog zapuštanja škola i obrazovanja, Erdoğan ide dalje. Ponudio je naime Grcima da će i u Ateni sagraditi džamiju.

>>Erdogan ponovno stavio veto na suradnju Izraela s NATO-om

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.