LOŠ ZAKON

Turisti ne mogu trošiti novac jer je plaćanje eurima zabranjeno

Foto: VL FOTO
Turisti ne mogu trošiti novac jer je plaćanje eurima zabranjeno
13.06.2011.
u 16:37
Zbog toga što u BiH ne mogu promijeniti novac, turisti idu u susjedne zemlje kako 
bi obavili taj posao
Pogledaj originalni članak

Zakon o deviznom poslovanju koji je odnedavno na snazi Federaciji je donio puno više štete nego koristi.

Posljednji problem u primjeni ovoga zakona se pojavio početkom turističke sezone kada se shvatilo kako turisti jednostavno ne mogu trošiti svoje eure jer ih nitko, zahvaljujući ovom zakonu, ne smije primiti.

Mjenjačnica nema

Mjenjačnica je svega nekoliko u Federaciji, tako da turisti teško dolaze do naše valute kojom bi mogli platiti svoje troškove.

- Jednostavno, nisu obavljene dovoljne pripreme za provedbu ovoga zakona. Ako će se već zabraniti plaćanje eurima, onda je trebalo stvoriti uvjete za otvaranje dovoljnog broja mjenjačnica.

Zbog toga turisti koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu idu u susjedne zemlje kako bi promijenili novac. Mi ustvari pravimo posao drugima - rekao nam je Jago Lasić i uputio poziv da se ovaj zakon djelomično suspendira dok se ne stvore uvjeti za njegovu cjelovitu provedbu.

S podsmijehom se nedavno gledalo na vijest kako se tek prva mjenjačnica otvara u glavnom gradu BiH, dok ostale rade u samo nekoliko gradova u Federaciji. Djelomično rješenje problema se pronašlo u bankarskom sektoru koji trenutno obavlja i dužnost mjenjačnica, ali veliki problem predstavlja što banke ne rade vikendom, odnosno samo veće poslovnice rade subotom do 13 sati. Upravo najveći broj turista u BiH dolazi vikendom i posjećuje znamenitosti, ali zbog najnovijih zakonskih odredbi, oni jednostavno ne mogu trošiti novac.

Iz Udruženja banaka podsjećaju kako mjenjačnice u Bosni i Hercegovini nisu profitabilna djelatnost jer je tečaj domaće valute vezan uz euro, tako da se ne može zaraditi na tečajnoj razlici.

Jedini način zarade je provizija koja se uzima tijekom promjene valute, ali mjenjačnice su zaradu dijelile s bankama jer rade s njihovim tečajnim listama.

Bunt turističkih radnika

Turistički radnici praktično spremaju bunt zbog ovakve situacije. Oni tvrde da trpe velike gubitke te da situacija postaje nesnosna. Samo područje Hercegovine godišnje posjeti više od milijun turista i svima je jasno kako donošenje ovakvih zakonskih rješenja nije u skladu s politikom jačanja turističke ponude i privlačenja turista.

Događa se upravo suprotno. Zbog toga svakodnevno pristižu pozivi da euro ponovno postane platežno sredstvo u BiH. U protivnom, mnogi turistički djelatnici će staviti ključ u bravu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.