INSPEKCIJA

Trgovci će plaćati kazne od 5000 KM ukoliko ne snize marže

Foto: Antonio Bronić/Pixsell
Trgovci će plaćati kazne od 5000 KM ukoliko ne snize marže
18.02.2011.
u 09:25
Iznos fiksne marže definirat će u Ministarstvu trgovine FBiH, uz pomoć federalne inspekcije, već idući tjedan inspektori izlaze na teren
Pogledaj originalni članak

Ne snize li cijene kruha, brašna, ulja i šećera na iznose koji su bili do 1. siječnja ove godine, trgovci će morati platiti kaznu jer su prekršili Zakon o kontroli cijena. Ukoliko ne budu, po naptuku federalne Vlade, snizili marže na ove osnovne životne namirnice, vlasnici prodajnih objekata bit će kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 500,00 KM do 5.000,00 KM.

Trgovci smanjuju marže

S ovom novčanom sankcijom, kako piše u zakonu, suočit će se svaki pravni subjekt ako u određenom roku ne dostavi obavijest o promjeni cijena i marži i ako obavijest ne sadrži propisane podatke.

Za kruh cijena marže smanjuje se s 8 na 6,2 posto, što prema proračunima pekara iznosi simbolično smanjenje od svega pet feninga. Marže na šećer, ulje i brašno također trebaju biti smanjene i, prema neslužbenim podacima, one će umjesto sadašnjih deset i više posto, biti fiksirane na oko pet posto.

U Federalnom ministarstvu trgovine jučer nam nisu mogli dati točan podatak o iznosu fisnih marži na spomenute namirnice, jer su ih dodatno korigirali s Federalnom upravom za inspekcijske poslove. Sad kad je Vlada Federacije BiH zapovijedila da se cijena kruha, brašna, ulja i šećera ne smije povećavati, u Žitozajednici, koja okuplja najveće prodavače brašna, tvrde da se to njih puno ne dotiče.

Direktor ovog udruženja Alija Šabanović jučer nam je kazao da će najveće štete imati sami trgovci, ali neizravno i članovi Žitozajednice, nakon što ih trgovci budu ucjenjivali odgodom plaćanja robe, zakupom prodajnom mjesta...

Pekari ne mare za Vladu


Bez obzira na odluke Vlade, gradske pekare najavile su povećanje maloprodajnih cijena kruha i peciva od 15 do 20 posto, a njihova je odluka o novim cijenama dostavljena svim prodavaonicama ovog proizvođača. Nova maloprodajna cijena bijelog kruha težine 700 grama, umjesto dosadašnjih 1,30, bit će 1,50 maraka. Također, očekuje se da će nove cijene kruha i peciva prihvatiti i privatne pekare na području livanjske općine, bez obzira na odluku Vlade Federacije BiH od 14. veljače ove godine.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.